Erişilebilirlik

Londra'daki Saldırının Sorumluluğunu IŞİD Üstlendi


İngiltere’nin başkenti Londra’da bir metro istasyonunda 29 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi.

Örgüt, saldırının sorumluluğunu üstlendiğini kendisine ait yayın organı Amaq üzerinden açıkladı.

Londra’da Metro İstasyonunda Patlama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Son olarak İngiliz yetkililer ülkedeki terör tehdidi düzeyini “kritik” seviyeye çektiler. Terör tehdidinin kritik düzeyde olması yeni bir saldırının beklenebileceğine işaret ediyor.

Silahlı polis ekipleri, yolcuların patlama ve yangın ihbarının ardından Parsons Green metro istasyonuna geldi. Londra polisi, yangına el yapımı patlayıcı bir aygıtın neden olduğunu kaydetti. Olayla ilgili polisin yürüttüğü soruşturmaya, İngiliz iç istihbarat servisi MI-5’in katkı sağladığı bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, sükunet çağrısında bulundu ve spekülasyon yapmamanın önemli olduğunu söyledi. Londra Belediye Başkanı Sadık Han da, İngiliz başkentinin “asla terörden korkmayacağını ve teröre yenik düşmeyeceğini” vurguladı.

Görgü tanıkları da olay yerinde panik ortamı oluştuğunu aktardılar.

Yolculardan Chris Wildish, trenin üzerine ulaşan “dev boyutta alevlerin” oluştuğunu ve ardından da kimyasal kokusu hissedildiğini söyledi. Wildish, patlamanın yolcu trafiğinin en yoğun olduğu zamanda meydana geldiğini, trende bazı öğrencilerin de bulunduğunu ve bir an önce kendilerini dışarı atmak isteyen yolcuların yarattığı panik sırasında ezildiklerini anlattı.

Trenden çekilen fotoğraflarda, bir market torbasının içinde beyaz bir plastik kova, alev ve kabloların görülüyor.

Başkan Donald Trump, olayın ardından paylaştığı Twitter mesajında, “Londra’da zavallı bir teröristten bir saldırı daha. Bunlar Scotland Yard’ın (Londra Polisi) nazarında, hasta ve deli insanlar. Proaktif olmalı!” diye yazdı.

Olay, Londra’da son 6 ay içindeki 5’inci terör saldırısı oldu. İngiltere Başbakanı Theresa May de, gün içerisinde kabinesiyle acil durum toplantısı düzenleyecek.

May ve Trump telefonda görüştü

İngiltere Başbakanı Theresa May, Başkan Donald Trump’ın Londra metrosunda yaşanan saldırının ardından kendisini telefonla arayarak taziye dileklerini ilettiğini bildirdi.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Trump’ın “korkakça düzenlenmiş saldırı”yı görüşmek için May’i aradığı, iki liderin Kuzey Kore’nin son füze denemesi hakkında da konuştukları belirtildi.

May'den Trump'a tepki

Bu arada May, Trump'ın saldırıyla ilgili paylaştığı Twitter mesajına yanıt olarak, bombacıyla ilgili yapılan spekülasyonların soruşturmaya yardımcı olmadığını söyledi.

May bu açıklamayı, Trump'ın tartışma yaratan bir Twitter mesajının sorulması üzerine yaptı.

Trump sözkonusu mesajında, Londra polisinin saldırıyı önleme fırsatını kaçırdığını ima etmişti. ABD Başkanı, "Londra’da zavallı bir teröristten bir saldırı daha. Bunlar Scotland Yard’ın (Londra Polisi) nazarında, hasta ve deli insanlar. Proaktif olmalı! Zavallı teröristlerle çok daha sert şekilde mücadele edilmeli. İnternet onların ana eleman toplama aracı, bunu kesmeliyiz" diye yazmıştı.

Dünyadan kınama mesajları

Öte yandan, Londra’daki terör saldırısına dünyadan kınama mesajları geliyor.

İsrail, Almanya ve Fransa liderleri saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu attığı Tweet’te “Teröre karşı mücadelede Başbakan May ve İngiltere halkının yanında yer alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Başbakanı Edouard Philippe de saldırının terörle mücadeleye karşı uluslararası işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlılıklarını artırdığını bildirdi.

Saldırganlar aranıyor

İngiltere polisi, saldırıyla ilgili olarak henüz kimsenin gözaltına alınmadığını ancak yüzlerce dedektifin saldırgan ya da saldırganları yakalamak için gerekli çalışmaları hızlı biçimde yürüttüklerini aktardı.

Bu arada New York polisi de Londra’daki saldırının ardından metro istasyonlarında önlemler alıyor. Polis, New York’ta metro hatlarındaki polislerin, bomba arama köpeklerinin ve ağır silahlı timlerin sayısını arttırdıklarını açıkladı.

'Bomba tam patlamadı'

İsviçre Savunma Üniversitesi’nden terör uzmanı Magnus Ranstorp, Londra metrosuna yerleştirilen bombanın tam olarak aktive olmadığını, bu nedenle Londralıların şanslı olduklarını dile getirdi.

Bombanın kısmi olarak patladığını belirten uzman, böylece polisin bomba yapımında kullanılan kimyasalları ve yöntemleri inceleyebileceğini kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG