Erişilebilirlik

Londralılar Kentsel Dönüşümden Rahatsız


Londra sakinleri kentin merkezinde yükselen yeni binalar nedeniyle endişe içinde.

Bu endişenin kaynağında kentin siluetinin bozulduğu kanısı yatıyor.

Ipsos Mori piyasa araştırma şirketinin son anketine göre her 10 Londra sakininin 6’sı yeni gökdelenlerin yüksekliği ve sayılarına sınırlama getirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Özellikle Londra’nın merkezinde yaşayan kişiler giderek daha yüksek gökdelenler inşa edilmesine karşı.

Yerel medyaya yansıyan haberlere gore Londra’nın merkezinde inşa edilecek ya da edilmekte olan 436 bina daha var. Bu binalar arasında 89’u şantiye halinde, 233’ü yerel makamlardan onay almış durumda ve 114 tanesi ise planlama aşamasında.

Bu rakamlar iki yıl öncesine kıyasla iki kat arttı.

Başvurulardan yalnızca 3 proje ret cevabı almış.

Mimar Renzo Piano, yürütülen muhalif kampanyalar sonunda Londra’nın batısında inşa etmeyi planladığı 72 katlık gökdelen projesini geri çekmek zorunda kaldı.

Gökdelenlerin bu sıklıkta inşa edilmesine karşı çıkan Skyline kampanyasının başını çeken mimar Barbara Weiss, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada gökdelen öbeklerinin yapılmasının arkasında belediyelerin para kazanma ve eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’un kentin uluslararası profilini yükseltme hedefi bulunduğunu söyledi.

Weiss ‘Kemer sıkma politikalarının da etkisi var, belediyeler nakit konusunda sıkıştı ve normal hizmetlerini yapamıyor. Paraya ihtiyaçları var ve firmalar mali kaynak sağlıyor’ dedi.

Weiss çok fazla sayıda gökdelenin Londra’nın ‘eşsiz karakterini tehlikeye attığını ve yüksek binaların kentin DNA’sının bir parçası olmadığını’ savunuyor.

Ankete göre ‘Yüksek binaların Londra’ya zarar verdiğini’ düşünenlerin yüzde 43’lük bir bölümü kentte yaşayan kişiler. Kentin merkezine uzakta yaşayanların sadece yüzde 34’ü Londra’nın görünümünün zarar gördüğü görüşünde.

Öte yandan kimileri yüksek binaların kentteki konut krizine destek sağlayacağını savunuyor.

Ancak ankete göre Londra sakinlerinin çoğu gökdelenlerin konut sıkıntısını gidermek için iyi bir çözüm olmadığını düşünüyor. Taraçalı evler, alçak binalar ve yenilenmiş apartmanlar başkentin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilir görüşü yaygın.

Londra kentinin silueti aynı zamanda siyasi bir konu.

504 kişi üzerinde yapılan ankette katılımcıların yüzde 31’i yüksek bina inşasında sakınca görmeyen bir belediye başkanına oy vermeyeceğini belirtmiş.

Johnson’un yerine geçen Sadık Han ise konut amaçlı yüksek fiyatlı dairelerin bulunduğu gökdelenlere zengin yabancı yatırımcılar tarafından kullanıldığı için sıcak bakmadığını açıklamıştı.

Han ve ekibinin Londra’da konut krizine çözüm bulmak için çalıştıkları planları ve izleyecekleri politikaları önümüzdeki haftalarda açıklaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG