Erişilebilirlik

Londra'da Toplu Taşımacılık Sistemlerinin Güvenliği Kaygı Yaratıyor


Londra'da Toplu Taşımacılık Sistemlerinin Güvenliği Kaygı Yaratıyor
Londra'da Toplu Taşımacılık Sistemlerinin Güvenliği Kaygı Yaratıyor

Moskova’daki metro bombalamalarının ardından toplu taşımacılık sistemlerinin ne kadar korunmasız olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Londra dünyanın en büyük toplu taşıma sistemlerinden birine sahip. Londra’da yetkililer toplu taşımacılığı güvenli hale getirmek için çok çalıştı ama bunda her zaman başarılı olamadı.

2005 yılı Temmuz ayında intihar bombacıları Londra’daki üç metro istasyonuna ve bir otobüse saldırırak 52 kişiyi öldürdü.

İki hafta sonra 4 intihar bombacısı daha saldırı girişiminde bulundu, ancak başarılı olamadan yakalandı.

Londra’daki güvenlik firması Control Risks’ten Jonathan Wood toplu taşımacılığın teröristler için çekici bir hedef olduğunu söylüyor.

"İnsanların her gün kullandığı bir kamu mekanına yapılan saldırı büyük psikolojik etki yapar. Bu tür saldırıların medyaya yansıması da büyük olur. Terörist gruplar bu sayede ilgiyi üzerlerine çekerek amaçlarına ulaşır."

El Kaide sözcüsü Adam Gadahn’a göre el Kaide’nin başlıca hedeflerinden biri, toplu taşımacılık.

"Batılı toplu taşıma sistemlerine yapılan saldırılar başarısız da olsa büyük kentlerde hayatı durduruyor. Düşmana milyonlarca dolar zarar verilmiş oluyor ve düşman şirketler iflas ediyor."

Londra çift katlı kırmızı otobüsleriyle ünlü. Ancak kentin yüz yıllık metro sistemi teröristler için daha büyük bir hedef.

Kentte 10 binden fazla güvenlik kamerası var. Bu kameralardan bazıları toplu taşıma sistemleri içinde. Kameralara yabancı cisimleri seçecek programlar yüklenebiliyor.

Ancak uzmanlar toplu taşımacılığı denetlemenin zor olduğunu söylüyor. Normal bir yolcuyla bir saldırgan arasındaki farkı seçmek kolay değil.

Uluslararası Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü terörizm uzmanı Nigel Inkster 2005 yılı saldırılarının şehrin toplu taşımacılık hatlarının korunmasız olduğunu kanıtladığını söylüyor:

"Bombacılardan biri patlayıcıları metronun en alt katında patlattı. Bu kurtarma çalışmalarını ve polis soruşturmasını güçleştirdi."

Yetkililer şüpheli cisim ve şahısların teşhisinde halka güveniyor. Londra Ulaştırma Dairesi Oyster adlı yeni bir manyetik kart geliştirdi. Bu kartla yolcuların hengi istasyonlardan geçtiği tespit ediliyor. Bu, olay öncesi ya da sonrası soruşturmalarda yararlı oluyor

Inskter, "Toplu taşımacılığı izole etmek zor. Bu da geniş bir terörizmle mücadele çabasının önemli bir parçası." diyor.

2012 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak olan Londra’da güvenlik konusu ciddi bir kaygı yaratıyor. Olimpiyat köyüne yeni ulaştırma hatları inşa ediliyor.

Yeni istasyonlar bombalı saldırılarda en az etkilenecek şekilde tasarlanmış ancak yetkililer en iyi yöntemin saldırganları önceden yakalamak olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG