Erişilebilirlik

Londra'da Suriye Toplantısından Yaptırım Uyarısı


ABD ve İngiltere, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ve destekçilerine Halep kentine hava saldırıları durdurulmazsa ek yaptırımlar getirileceği uyarısında bulundu.

Londra'da Suriye üzerine yapılan toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, düzenledikleri ortak basın toplantısında Rusya ve Suriye'ye yönelik yeni ekonomik yaptırımlar düşünüldüğünü açıkladı.

Kerry dün İsviçre'nin Lozan kentinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da bulunduğu Suriye toplantısına katılmış ancak toplantıdan somut bir sonuç çıkmamıştı.

Londra'da Avrupalı dışişleri bakanlarıyla bir araya gelen Kerry, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada "Ek yaptırımlar düşünüyoruz ve Başkan Obama hiçbir seçeneği masadan kaldırmadı" diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson ise Londra'daki toplantıda Esat hükümeti ve destekçileri üzerinde baskı yaratmak için pek çok önerinin gündeme geldiğini, bunların arasında ekonomik yaptırımlar ve daha geniş insani yardımlar bulunduğunu söyledi.

Johnson "Bu önerilerin katliama sihirli bir çözüm getireceğini söylemiyorum. Asıl yanıt bu katliamı yapanlar, Esat rejimi ve onu kukla olarak kullanan Ruslar ve İranlılarda yatıyor" dedi.

Johnson Halep'i kuşatma altında tutan Rus ve Suriye güçlerine hitap ederek "Halep'teki insanlara merhamet etmeliler. Ateşkesi başlatmalılar, Cenevre'deki görüşmelere dönmeli ve bu katliama son vermeliler" ifadelerini kullandı.

Kerry ise Rusya'nın Halep'te "teröristleri hedeflediği" iddialarına yönelik "Kimse buna kanmıyor. Mesele bir ateşkesi başarma yolunu bulup bulamayacağımız" dedi.

"Bu gece durdurulabilir"

Kerry konuşmasında ekonomik yaptırımların düşünüldüğünü söyledi ancak açıkça Rusya'yı hedeflediklerini belirtmedi.

Kerry Suriye'de iç savaşla ilgili "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en kötü insani felaket, yarın sabah hatta bu gece durdurulabilir" ifadelerini kullandı.

Kerry bunun için "Rusya'nın bazı kurallara ve ahlak standartlarına göre davranması gerektiğini" kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, "Ama onlar bunu tercih etmedi. Onun yerine Halep ve diğer yerlerde hastanelerin ve çocukların bombalandığı, insanların üzerine gaz atıldığı, insanlığa karşı her gün işlenen suç olarak tanımlanabilecek olaylar görüyoruz" dedi.

Johnson, Suriye'de savaş suçlarından sorumlu olan tarafları Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne göndermek için önlemler hazırladıklarını söyledi.

Johnson ayrıca, Avrupa'nın Suriye'de savaşa girmek konusunda "hiç iştahı olmadığını" da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG