Erişilebilirlik

Londra Yılın Düğününe Hazırlanıyor


Londra Yılın Düğününe Hazırlanıyor
Londra Yılın Düğününe Hazırlanıyor

Kurabiye kutusu, Rubik küp ve bir deste oyun kağıdı bize İngiliz kraliyet düğününe dair ne anlatıyor olabilir? Yanıt: Birçok şey. Kraliyet ailesi temalı hediyelik eşyaların yaşadığı değişim, değişmekte olan kraliyet ailesinin de izlerini yansıtıyor.

Bir nesil öncesinden kalma Kraliyet temalı hediyelik eşyalar gelenekçi ve ayrıcalıklı bir ailenin hikayesini anlatıyordu.

Kraliyet İngiltere'yi temsil eden ancak İngiliz halkından ayrı tutulan bir kurum.

Kraliçe Victoria döneminden kalan bir fincan hayatı boyunca kraliyetle ilgili hediyelik eşya toplamış olan Robert Opie'nin koleksiyonunun ilk parçalarından.

Opie bu eşyaların tarihinin de kraliyet ailesi kadar eski olduğunu söylüyor:

"Bence düğünlere ait hediyelik eşyalar ya da kraliyet temalı hediyelik eşyalar geleneksel yapıyı çok iyi yansıtıyor. Bu hediyelik eşyalar arasında fincanlar, tabaklar, kupalar, içi çikolata ya da kurabiye dolu teneke kutular, bayraklar var. Bu eşyalar içinden çıktıkları dönemi yansıtıyor. Belli bir stilin tarih boyunca devam ettiğine tanık oluyoruz."

Ancak Opie hikayenin değişmeye başladığını söylüyor. Koleksiyonunda İngiliz kültürünün hızlı liberalleşmesi ve yeni stil hediyelik eşyalar var.

Opie, Charles ve Diana'nın düğününden kalma eşyaların bu değişimin başlangıç noktası olduğu görüşünde:

"1981 yılındaki Prens Charles ve Prenses Diana’nın düğününde en moda şey çay peçetesiydi. Bir de şu sıkıcı Rubik küpler modaydı. Sadece çocukların hoşuna gidebilecek bir eşyaydı."

Zamanla değişen sadece kraliyet ailesinin markası değil.

Richard Fitzwilliams, kraliyet ailesi üzerine yorum yapan bir film eleştirmeni ve yayıncı. Fitzwilliams kraliyetin zamana ayak uydurduğunu söylüyor:

"Diana Prens Charles ile evlendiğinde sadece 20 yaşındaydı. Evlendikleri güne kadar Prens'e 'sir' diye hitap etti. Diana'nın geçmişi halkın en çok konuştuğu konuydu."

Fitzwilliams yeni gelinin farklı bir hikayesi olduğunu söylüyor. Catherine 29 yaşında. Üniversite mezunu. Prens Williams ile on yıl boyunca bazı aralıklarla birlikte yaşadı.

Kate'in bu transparan giysi içindeki görüntüsü çok konuşuldu ama tartışılmadı. Diana bu şekilde giyinemezdi.

Fitzwilliams iki gelinin de değişmekte olan bir ülkeyi temsil ettiğini söylüyor:

"William ve Catherine'in ilişkisi çok modern bir ilişki. İlk kez tahtın varisi sınıf farkı gözetmeden evleneceği kızı seçebiliyor."

Kraliyet ailesi, halkla arasındaki engelleri yıkıyor. Fitzwilliams şunları söylüyor:

"Bence William ve Catherine monarşiyi yeni yüzyıla taşıyacak mükemmel bir çift. Çünkü halkın duygularına önem veriyorlar. Çok popülerler. Bugüne kadarki davranışlarıyla halkla çok rahat olduklarını ispatladılar."

Robert Opie, kraliyet ailesinin popülerliğinin hediyelik eşyalara da yansıyacağı görüşünde:

"Artık monarşiye alternatif olacak temalar taşıyan eşyalar göze çarpıyor."

Şimdilik hala klasik Kate Middleton bebeği en popüler eşyalar arasında. Bebek hediyelik eşya dolabında elinde bayrakla yer alıyor. Bu da bazı şeylerin hiç değişmeyeceğini gösteriyor.

XS
SM
MD
LG