Erişilebilirlik

Londra Yangınında Ölü Sayısı 100'ü Aşabilir


Londra Yangınında Ölü Sayısı 100'ü Aşabilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Londra'nın batısındaki Kensington semtinde 24 katlı sosyal konutta çıkan yangında ölü sayısının 100'ü aşabileceği belirtildi.

Independent, Daily Mirror ve Daily Telegraph gibi gazeteler ölü sayısının kurtarma ekiplerinin binanın üst katlarına ulaşamaması nedeniyle 100'ü aştığını yazarken BBC yangındaki kayıpların en az 76 kişi olduğunu kaydetti.

Londra Emniyet Müdürlüğü polis şefi Stuart Cundy ise yangında ölenlerin resmi sayısının 30'a yükseldiğini açıkladı.

Cundy 12 kişinin cesedinin daha çıkarıldığını bir kişinin de hastanede hayatını kaybettiğini söyledi. Cundy ölü sayısının üç basamaklı rakamlara ulaşmamasını umduklarını söyledi.

Cundy "Polis olarak adli suçları soruşturuyoruz. Burada bir suç işlendiğini henüz söylemiyoruz. Bunu tespit etmek için bir soruşturma başlatılacak" dedi.

Cundy binanın kundaklandığına ilişkin henüz bir işaret olmadığını da sözlerine ekledi.

Yetkililer cesetlerin hepsinin teşhis edilmesinin mümkün olmadığını söylüyor.

Grenfell Tower olarak bilinen binada yangının çıkış nedeni henüz bilinmiyor. Ancak dış cephe kaplamasının yangının hızla yayılmasına neden olduğu belirtiliyor.

1974 yılında inşa edilen binanın yaklaşık 9 milyon sterline mal olan tadilat süreci geçen yıl tamamlanmıştı.

İngiliz medyası cepheleme için kullanılan malzemenin ABD'de yasaklandığını yazıyor.

Yangının oruç tutan Müslümanların sahura kalktığı sırada fark edildiği ve bu sayede pek çok kişinin hayatının kurtulduğu da ortaya çıktı.

Binada arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor ancak yetkililer bu noktadan sonra kimsenin hayatta kalamayacağını açıkladı.

Binanın üst katlarında yıkılma tehlikesi bulunduğu için itfaiye ekiplerinin çıkması mümkün değil. Bunun yerine dronlar ve özel eğitilmiş köpeklerle aramalar sürüyor.

Ancak Londra İtfaiye Şefi Dany Cotton aramaların haftalar sürebileceğini söyledi.

Öte yandan Kraliçe II. Elizabeth ve Prens William Grenfell Tower yangınından kurtarılan kişileri bugün ziyaret etti. Yangın sonrası oluşturulan kurtarma merkezini ziyaret eden Kraliçe, apartman sakinleri, gönüllüler ve kurtarma ekipleriyle görüştü.

Başbakan Theresa May de olay yerini Perşembe günü ziyaret ederek yangınla ilgili kamu soruşturması başlatılması emrini vermişti.

İtfaiye ve güvenlik güçleriyle görüşen May, yangından kurtarılan aileleri ziyaret etmediği için eleştiriliyor. Kimi politikacılar May'in yangın felaketine 'insani' yaklaşmadığını savunuyor.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve Londra Belediye Başkanı Sadık Khan yangını yaşayan aileler ve kayıp yakınlarını arayan kişilerle bir araya gelmişti.

May'in bu eleştirilerin ardından hastanedeki yaralıları ziyaret etmesi bekleniyor.

Yangın hem sosyal medyada hem de ülke genelinde büyük öfkeye neden oldu. Grenfell Tower sakinlerinin Kensington ve Chelsea Belediyesi'ne protesto yürüyüşü düzenlemesi bekleniyor.

Binanın geçen yılki tadilatını üstlenen firma Rydon ise kamu soruşturmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi ve binanın "sağlık, yangın ve güvenlik standartları gibi tüm gereklilikleri karşıladığını" söyledi.

Kensington ve Chelsea Belediyesi'ne çalışan ve binayı yöneten şirket ise kurbanlara ve yakınlarına yardım etmek için çalıştığını açıkladı.

İngiltere hükümeti yangında evlerini kaybeden aileleri aynı bölgede başka konutlara yerleştireceklerini açıkladı.

Protestocular belediye binalarını bastı

Bu arada yangın sonrası protestocular Kensington ve Chelsea belediye binalarını bastı. Protestocular bir dizi isteklerinin listesini yetkililere teslim etti.

İngitere'de Protestocular Belediye Binalarını Bastı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Yangından kurtulanlarla Grenfell Tower yakınlarında biraraya gelen Theresa May 5 milyon pound değerinde acil yardım sağlanacağını belirtti.

Buluşmanın yapıldığı yerin dışında gergin anlar yaşandı.

Kalabalığın tepkisi sorulan May, bu yardımın alanda sağlandığına odaklanıyorum demekle yetindi.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG