Erişilebilirlik

Londra Saldırısını IŞİD Üstlendi


İngiltere’nin başkenti Londra’da dün parlamento binası önünde meydana gelen ve 4 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili 8 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Saldırıyı IŞİD üstlendi. Örgüt, internet üzerinden yaptığı açıklamada, saldırganın 'İslam Devleti'nin bir askeri" olduğunu yazdı. IŞİD, saldırının planlanmasında ya da gerçekleştirilmesine yardım edip etmediğini açıklamadı. Sadece saldırganın, kendi çağrılarına kulak verdiğini duyurdu.

Londra polisi de, saldırganın 52 yaşındaki Khalid Masood olduğunu ve Kent şehrinde doğduğunu açıkladı. Masood'un terörle mücadele çerçevesinde şüpheli olmadığı, ancak geçmişte bazı suçlardan kaydı olduğu belirtildi.

Avam Kamarası’nda konuşma yapan İngiltere Başbakanı Theresa May, saldırganın tek başına hareket ettiğini, İngiltere’nin iç istihbarat servisi MI5 tarafından bir süre önce soruşturulduğunu söyledi.

May ayrıca saldırıyla ilgili polisin ülke çapında baskınlar düzenlediğini ve 8 kişinin gözaltına alındığını da kaydetti.

May, “Dün bir terör eylemi demokrasimizi susturmak istedi ama biz bugün normal şekilde toplandık. Korkmuyoruz ve terör karşısında boyun eğmeyeceğiz” dedi.

May ayrıca yaralananlar arasında 12 İngiliz, Fransız çocuklar, iki Romanyalı, dört Güney Koreli, bir Alman, bir Polonyalı, bir Çinli, bir Amerikalı ve iki Yunan olduğunu belirtti.

Kurbanlar arasındaki Amerikalı turist Kurt Cochran'ın hastanede hayatını kaybettiği, eşinin de ağır yaralandığı öğrenildi.

Londra Polis Teşkilatı Terörle Mücadele Birimi’nin başındaki Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley de dün gece polisin Birmingham ve Londra’da 6 adrese baskın yaptığını ve 8 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı.

Dün parlamento binası önünde aracıyla yayaların üstüne süren daha sonra da bir polis memurunu bıçaklayan saldırganın kimliğinin belirlendiği ancak soruşturmanın etkilenmemesi için açıklanmayacağı bildirildi.

Londra saldırısında hayatını kaybedenler için bugün İngiltere Parlamentosu'nda saygı duruşunda bulunuldu.

Rowley, saldırıda 40’lı yaşlarda bir kadının, 50’li yaşlarda bir erkeğin, parlamento binası önündeki polis memuru Keith Palmer’ın ve saldırganın hayatını kaybettiğini kaydetti.

Polis ayrıca 7’si ağır olmak üzere 29 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Scotland Yard binasının önünde basına açıklama yapan Rowley,”Birmingham, Londra ve ülkenin farklı yerlerinde araştırmalar sürüyor. Bu saldırganın yalnız başına hareket ettiğini ve uluslararası terörden etkilendiğini düşünüyoruz. Bu noktada kamuya açık tehditler konusunda belirli bir bilgimiz yok” dedi.

Rowley, Londra sokaklarında daha fazla polisin devriye gezeceğini de sözlerine ekledi.

“Hastalıklı ve ahlaksızca saldırı”

İngiltere Başbakanı Theresa May olağanüstü güvenlik zirvesinin (Kobra) ardından Başbakanlık Konutu dışında gazetecilere dün geceki açıklamasında olayı “hastalıklı ve ahlaksızca bir saldırı” olarak nitelemişti.

May, “Londralılar ve dünyanın her yerinde bu harika kenti ziyaret etmeye gelenler günlerine normal şekilde devam edecek. Trenlere binecek, otellerinden çıkacak, sokaklarda yürüyecek ve hayatlarını yaşayacaklar. Hep birlikte hareket edeceğiz. Teröre asla teslim olmayacağız. Nefret ve kötülüğün sesiyle birbirimizden kopmayacağız” şeklinde konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da New York'taki BM Güvenlik Konseyi toplantılarında, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. İngiltere Parlamentosu'nun bugünkü oturumu da saygı duruşu ile başladı.

Londra polisi yerel saatle 14.20'de parlamento binası önünde saldırı düzenlendiği yönünde ihbar almıştı.

Saldırgan önce parlamento binası yakınlarındaki Westminster Köprüsü'nde aracını yayaların üzerine sürdü, sonra parlamento binası dışında bir polisi bıçaklayarak öldürdü.

48 yaşındaki polis Keith Palmer hayatını kaybetti. Saldırgan ise polisler tarafından vurularak öldürüldü.

Saldırganın, araçla yaraladığı kişilerden üçünün de polis olduğu bildirildi.

Araçtan kaçmaya çalışan bir kadın ise Thames Nehri'ne düştü daha sonra sağ olarak kurtarıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Londra'daki saldırı nedeniyle May'e gönderdiğitaziye mesajında "Türkiye'nin Birleşik Krallık'ın acısını derinden hissettiğini ve paylaştığını vurgulamak istiyorum. Türkiye, uluslararası barış ve güvenliğe en büyük tehditlerden birini oluşturan terörizmle mücadelede dost ve müttefik Birleşik Krallık'la her zaman dayanışma içerisindedir" ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Donald Trump da saldırının ardından İngiltere ile dayanışma mesajları verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG