Erişilebilirlik

Londra Olimpiyatlara Hazır mı?


Londra’da yapılacak Yaz Olimpiyatları’na geri sayım başladı. Birçok ülkede çeşitli dallarda elemeler sürerken yüzbinlerce sporsever, yazın Londra’ya seyahat hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Peki Londra Olimpiyatlara hazır mı?

Yaz Olimpiyatları için geri sayım başladı. 27 Temmuz’da başlayacak olan Olimpiyatlar 16 gün boyunca sporseverlere unutulmaz dakikalar yaşatacak.

Peki Londra hazır mı? İki altın madalya sahibi Sebatian Coe, 2012 Olimpiyat oyunlarının başkanı, ”Olimpiyatlardan önce yapacak çok işimiz var. Yüz günden az kaldı. Yedi, yıl, altı yıl, beş yıl ya da dört yıl derken artık haftaları, hatta günleri sayar hale geldik. Oyunların başlamasından önce bitirmemiz gereken birçok proje var,” şeklinde konuşuyor.

Olimpiyat Parkı, son ayrıntılar dışında hazır.

Su Sporları Merkezi, 14 Olimpiyat altınına yenilerini eklemek isteyen Amerikalı Michael Phelps ve diğer yüzücüleri bekliyor.

Velodrome, İngiltere’nin yıldız bisikletçilerini ağırlamaya başladı bile.

Londra’nın doğusundaki Olimpiyat Köyü dışındaki tesisler de hazır. Plaj voleybolu, Parlamento’nun yakınında bir sahada oynanacak.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge tesislerde inceleme yaptı ve gördüklerinden memnun kaldı: ”Kısacası Olimpiyat Komitesi olarak çok mutluyuz, bütün yetkililere ve başbakana çok teşekkür ederiz.”

Ancak bazı huzursuzluklar olduğu söyleniyor.

Londra Heathrow Havaalanı’nda yabancıların giriş yaptığı bölümde iki saat kuyrukta bekleyen yolcular öfkeli. İnternet’te fotoğraf paylaşarak durumu protesto ediyorlar.

Gözlemciler Olimpiyatlar’ı izlemek için gelen yabancıların İngiltere’ye girişte uzun süre bekletilebileceği uyarısında bulundu. İngiliz Hükümeti’yse ‘hazırız’ diyor. Sporcular için havaalanında özel bir terminal açıldı.

Olimpiyatlar sırasında Londra trafiğinin çok sıkışacağı ve metrolarda izdiham yaşanacağı söyleniyor.

Güvenlikle ilgili kaygılar da var. İngiltere Savunma Bakanlığı Olimpiyatlar için 13 bin 500 asker görevlendirildi. Toplam güvenlik görevlisi sayısı böylece 23 bin 700’e çıktı. Güvenlik bütçesi iki kat arttırılarak 882 milyon dolar oldu.

Güvenlik uzmanı David Rubens Londra’nın oyunlar sırasında tecrit edilebileceğini söylüyor: ”Olimpiyatlar gibi binlerce kişinin katıldığı bir etkinlikle güvenli bir ortam oluşturmak arasında denge sağlamak çok zor. Vancouver ve Pekin Olimpiyatları’nda durum daha farklıydı. Güvenlikten sorumlu kişiler kendilerine ‘acaba dengeyi sağlayabiliyor muyuz?’ diye soracaklar. Kötü bir gelişme yaşanması dengeyi sağlayamadıkları anlamına gelir.”

Olimpiyatlar sırasında Londra’ya 300 bin sporseverin gitmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG