Erişilebilirlik

Londra Köprüsü'nde Minibüs Terörü


İngiltere’nin başkenti Londra’da büyük beyaz bir kargo şirketi minibüsü dün gece geç saatlerde kentin sembolik yapılarından Londra Köprüsü’nde kalabalığın üzerine daldı. Koordineli olduğu düşünülen olayda saldırganlar ayrıca yakın bir bölgede insanlara bıçaklarla saldırdı.

İngiliz polisi gazetecilere yaptığı kısa açıklamada olayda en az altı kişinin öldüğünü, polisin üç saldırganı da ölü ele geçirdiğini açıkladı. Saldırıda 30 kadar kişi de yaralandı.

Silahlı İngiliz polisi bıçaklama olayının yaşandığı bölgede geniş çaplı arama yürütürken, bar ve restoran müşterilerine kendilerini güvenceye alma uyarısında bulundu. Olayda ölü ele geçirilen saldırganlar dışında başka işbirlikçilerin olup olmadığı kesinlik kazanmadı. Ancak en son açıklamayı yapan Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley, operasyonun bittiğine inandıklarını ve saldırıya katılan kişilerin sayısının ölü ele geçirilen bu üç zanlı olduğunu düşündüklerini söyledi. Son dönemde Londra'da terör saldırılarının artmasından dolayı devriye araçlarıyla gezen silahlı ekiplerin sayısının arttırıldığını kaydeden Rowley, ekiplerin köprüdeki olayla ilgili ihbarı almalarını izleyen sekiz dakika içinde saldırganların Borough Market'te kıstırılarak vurulduğunu bildirdi.

Bazılarının elinde uzun bıçakların bulunduğu bildirilen saldırgan grubunun aynı bölgede bombalı eylem de düzenlemeye çalışmış olabileceği olasılığı üzerinde de duruldu. İngiliz medyası, polis kordonu içinde yerde yatan ve saldırgan olduğu düşünülen bir kişinin fotoğraflarını yayınlamıştı. Fotoğrafta yatan kişinin vücudunda, madeni olabileceği tahmin edilen kutuların sarılı olduğu gözleniyor. İngiliz polisi her olasılığa karşı bölgede kontrollu patlamalar gerçekleştirdi. Ancak Emniyet Müdür Yardımcısı Rowley, saldırganların patlayıcı taşımadığını, resimde görülen kutuları aldatma amaçlı vücutlarına sardıklarını söyledi.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, saldırıyı kınayan bir açıklama yaparken, İngiltere Başbakanı Theresa May’le birlikte olağanüstü güvenlik toplantısına katılacağını belirtti. Tüm ayrıntıların henüz elinde olmadığına dikkati çeken Khan, “Bu suçsuz Londralılar ve turistlere yönelik kasıtlı ve korkakça bir saldırıydı” diye konuştu.

Londra Emniyeti sosyal medya üzerinden halka yaptığı çağrıda, “Gidecek bir yeriniz yoksa gizlenin, çevrenizi barikatla koruyun, telefonlarınızı titreşime değil, sessize alın” uyarısında bulundu.

Saldırılar Londra kent merkezini kentin güney bölgesinden ayıran Thames Nehri üzerindeki Londra Köprüsü’yle yakındaki Borough Market bölgesinde yaşandı. Borough Market, bar ve restoranların bulunduğu ve haftasonları çok sayıda kişinin ziyaret ettiği bir bölge.

Öte yandan silahlı polis Londra Köprüsü’nün dört kilometre uzağında bulunan Vauxhall mahallesini ablukaya aldı. Yine bir bıçaklama olayı olduğu doğrulansa da, olayın mevcut terör saldırısıyla bir bağlantısı olmadığı açıklandı.

Görgü tanıkları köprüde güney yönünde Borough Market yönünde seyreden minibüsün ani bir dönüş yaparak yüksek hızda yayaların üzerine daldığını bildirdi. Olay sırasında görgü tanıklarının anlattığı kadarıyla minibüs beş ila sekiz kişiye çarptı. CNN televizyonu, bir görgü tanığının ifadesine dayanaark, minibüsün çarptığı bir kişiyi en az 6-7 metre havaya fırlattığını belirtti.

Başkan Trump'tan twitter mesajları: 'Seyahat yasağına ihtiyacımız var'

Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer da olayın Amerikalı güvenlik yetkililerince yakından izlendiğini ve Başkan Donald Trump’ın an be an yeni gelişmelerle ilgili bilgilendirildiğini belirtti.

Olayın hemen ardından bir tweet atan Başkan Donald Trump, mahkemeler tarafından yürütmesi durdurulan ve ABD Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmesi beklenen seyahat yasağını yeniden gündeme getirdi.

Trump twitter mesajında şunları söyledi:

"Akıllı, uyanık ve dayanıklı olmamız gerek. Mahkemelerin haklarımızı bize geri vermesi lazım. Seyahat yasağına ekstra güvenlik önlemi olarak ihtiyacımız var".

Başkan Trump'ın göreve gelir gelmez uygulamaya koymak istediği seyahat yasağı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden gelen kişileri, Amerika'ya üç ay boyunca sokmamayı amaçlıyordu. Sonradan yeniden uzatılma kapısını açık bırakan Trump'ın başkanlık kararnamesi, kimi gümrük kapılarında kapsamını aşacak şekilde uygulanmaya başlandı ve Amerika'da yasal ikamet hakkına sahip ya da önceden vize sahibi olan kişileri de hedef aldı. Kararname eyalet mahkemelerince geçersiz sayıldı ve ardından Trump'ın yeniden yayınladığı, içeriği gözden geçirilmiş diğer kararname de aynı akıbetle karşılaştı. Kararname ABD Anayasa Mahkemesi'nde görüşülecek.

Trump Londra'daki saldırının ardından yayınladığı ikinci twitter mesajında Amerika'nın Londralılar'a ve İngiliz halkına elinden gelen yardımı yapacağı sözü verdi ve İngiltere'ye yönelik, "Tanrı'nın izniyle sizinleyiz" şeklinde bir ifade kullandı.

Trump ayrıca saldırıdan sonra İngiltere Başbakanı May'i telefonla arayarak, İngiliz halkına taziye dileklerinde bulundu, operasyonu yürüten İngiliz polisini övdü ve soruşturmada işbirliği önerisinde bulundu.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, soruşturmayı yürüten İngiliz yetkililerle yakın temasta olduklarını açıkladı.

İngiltere Mart ayından bu yana üç terör saldırısıyla sarsıldı. Yine Londra'da Westminster köprüsü üzerinde bir kişi aracını yayaların üzerine sürmüştü. Son olarak iki hafta önce Manchester’da, Amerikalı pop müzik şarkıcısı Ariane Grande’nin konserinin ardından bir intihar bombacısı 23 kişiyi öldürmüştü. Grande yarın Manchester’da intihar saldırısında ölenlerin anısına ve acılı yakınların yararına bir konser daha vermeye hazırlanıyor. Yine Londra'da Westminster köprüsü üzerinde bir kişi aracını yayaların üzerine sürmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG