Erişilebilirlik

Liselilerle Kızılderilinin Videosu ABD’de Tartışmalara Yol Açtı


Amerika’nın başkenti Washington’da kürtaja karşı duran bir grup beyaz Amerikalı lise öğrencisi, yerli halkların haklarını savunan Kızılderili göstericiler ve ırkçılığı protesto eden siyahi dini bir grubun üyeleri arasında geçen olaylarla ilgili farklı görüntüler ve yorumlar ülkede tartışmalara neden oldu. Olayla ilgili yorumlarını Twitter hesabı üzerinden paylaşan Başkan Trump, bunu ‘yalan haberlerin bir sembolü’ olarak nitelendirdi.

Geçen hafta internet üzerinde yayılan ve daha sonra birçok yayın kuruluşu tarafından yayımlanan bir videoda beyaz liseli öğrencilerden oluşan bir grubun başkentin merkezindeki Lincoln Anıtı önünde davul çalan yaşlı bir Kızılderili’yi gülüşerek çevrelediği, öğrencilerden birininse uzun bir süre Nathan Phillips adlı adama sadece bir adım uzakta dikildiği gözlemleniyor.

Görüntülerin yayılmasıyla beraber, Başkan Trump’ın seçim kampanyasında kullandığı Amerika’yı Yeniden Büyük Yap (MAGA) sloganlı şapka takan ve Kentucky eyaletinden Washington’a kürtaj karşıtı gösteriler için geldiği belirtilen Covington Katolik Erkek Lisesi öğrencileri, Phillips’e yönelik alaycı yaklaşımlarından dolayı eleştirilerin odağı oldu.

Olaya dahil olan öğrencilerin okulu güvenlik nedeniyle kapatıldı

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Covington Katolik Erkek Lisesi yetkilileri böylesi bir davranışın okullarının izlediği prensiplere aykırı olduğunu, Nathan Phillips’e alaycı bir ifadeyle baktığı ileri sürülen öğrenci Nick Sandmann’e disiplin cezası verilebileceğini belirtmişlerdi. Ancak öğrencilerin söz konusu görüntülerin öncesinde Siyah Musevi İsrailliler isimli grubun hakaretlerine maruz kaldığını belirtmesi ve Indiana ve Kentucky eyaletlerindeki Amerikan Kızılderili Hareketi’nin temsilcilerinden oluşan ufak bir grubun Covington Katolik Psikoposluğu önünde protesto eylemi düzenlemesinin ardından, okulun müdürü Robert Rowe güvenlik açısından kampüsü kapatma kararı aldıklarını açıkladı. Salı günü itibariyle hem okulun hem de Covington Katolik Psikoposluğu’nun internet sayfaları da kapandı.

Diğer taraftan Siyah Musevi İsrailliler grubundan Shar Yaqataz Banyamyan olayın öncesini gösteren yaklaşık iki saatlik bir görüntüyü Facebook hesabından paylaştı. Bu görüntülerde Siyah Musevi İsrailliler grubu üyelerinin bir taraftan savundukları inancı anlatmaya çalışırken bir taraftan da çevredeki diğer gruplarla sözlü tartışmaya girdiği ve birçok kez hem beyaz ırk, hem Kızılderililer hem de Katolik kilisesi hakkında kaba ifadeler kullandıkları görülüyor.

Olayla ilgili olarak açıklama yapan lise öğrencisi Nick Sandmann, “Herkese, birkaç saniyelik bir videoya dayanarak yargılamaya varmak yerine, internette dolaşan daha uzun görüntüleri izlemelerini öneririm” dedi.

Yaşananlar karşısında üzgünlüğünü ifade eden Kentucky Valisi Matt de Twitter mesajında, “Tolerans ve hoşgörüyle ilgili öğüt verenlerin, yarım bilgiyle nasıl da çabucak bazı lise öğrencilerini yargılayıp etiketlediklerini görmek inanılmazdı. Parmağımızın ucunda derya gibi bilgi olmasına rağmen ne kadar da az sezgi ve akıl sahibiyiz. Gerçekler önemlidir. Hakikat önemlidir. Birbirimize karşı biraz daha samimi bir yaklaşım ve biraz daha az dijital eleştiri hepimiz için çok daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

‘Trump teşvik ediyor’

Liseli öğrencilerle anıtın önündeki meydanda gösteri yapan diğer gruplar arasında bir sürtüşme yaşandığını gördüğünü ve liselilerin alaycı bir şekilde yerli dansları taklit ettiklerini belirten 64 yaşındaki Vietnam gazisi Kızılderili Nathan Phillips ise, aynı liseli grubun yerli Amerikalı gruba hitaben ‘O duvar örülecek’ ve ‘Rezervasyona geri dönün’ şeklinde sloganlar attığını da belirtti.

Yerli Halklar Hareketi Sözcüsü Chase Iron Eyes da eleştirilerini dile getiren bir açıklamada bulundu. Iron Eyes, “Trump’ın alevlendirdiği gerici seçmen kitlesi bize patriarki, soykırım ve ırkçılık üzerine kurulmuş bir ülkede yaşadığımızı hatırlatıyor. Trump çok açık bir şekilde bu eskimiş içgüdülere izin veriyor ve bu şahit olduğumuz agresif kışkırtıcılığı teşvik ediyor” dedi.

‘Yalan haberlerin sembolü’

Başkan Donald Trump Salı günü Twitter üzerinden bir mesaj paylaşarak hem birçok medya kanalında hem de sosyal medyada Cuma gününden bu yana gündeme oturan konuyla ilgili yorumunu dile getirdi: “Nick Sandmann ve Covington’ın diğer öğrencileri Yalan Haberlerin ve Yalan Haberlerin ne kadar kötüleşebileceğini gösteren bir sembol haline geldi. Onlar (öğrenciler) dünyada dikkatleri üzerlerine çektiler ve bunu iyiye kullanacaklarını biliyorum. Belki insanları biraraya bile getirebilirler. Kötü bir şekilde başladı ama bir rüya gibi bitebilir”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG