Erişilebilirlik

Kışanak: 'Lice'de Devlet Terörü Yaşandı'


Diyarbakır'ın Lice ilçesi Yolaçtı köyüne PKK'nın askerle ilk silahlı çatışması anısına Mahsum Korkmaz'ın heykelinin dikilmesiyle Türkiye'de güneydoğuda yeniden silahlar devreye girdi. Mahsum Korkmaz Heykeli'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığıyla sonuçlanan Kurtuluş Savaşı'nda İzmir'de ilk kurşunu atan Hasan Tahsin Heykeli gibi Kürtler açısından "bağımsızlık" mesajı verdiği yolundaki inanış, toplumsal çatışmaya neden oldu.

Genelkurmay Başkanlığı, askere roketatarlarla saldırıldığı için karşı ateş açıldığını bildirirken; HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Amerika'nın Sesi'ne ''devlet terörü yaşandı'' dedi.

Türkiye'de Suriye ve Irak sınırındaki illerde Suriyeli sığınmacılara tepkiden kaynaklanan toplumsal gerginliğin ardından aylardır barış rüzgarı esintisi altında olduğu iddia edilen Kürt Sorunu varlığını yeniden hissettirdi. Diyarbakır'ın Lice İlçesi Yolaçtı Köyü'nde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile çatışmaları sırasında hayatını kaybetmiş PKK'lılar için "sarı-kırmızı-yeşil" renklerle mezarlık kuruldu. Mezarlığa birkaç gün önce PKK'nın Hakkari'nin Şemdinli ve Siirt'in Eruh ilçelerine ilk saldırılarını gerçekleştirmesi anısına, baskınları gerçekleştirenler arasındaki isimlerden Mahsum Korkmaz'ın anıt heykeli dikildi. Heykele ilişkin haber sosyal medyada paylaşıldıktan kısa süre sonra tepkiler ile destek açıklamaları peşpeşe gelince Kürt Sorunu'nda "PKK'lı heykeli krizi" olarak adlandırılabilecek süreç başladı.

Söz konusu mezarlığa bölge halkınca "Şehîd Amed u Hevîdar" denilmesi ve PKK şehitliği olarak kabul edilmesinin ardından Mahsum Korkmaz Heykeli'nin, İzmir'de Türkiye bağımsızlığı simgesi niteliğindeki Hasan Tahsin Heykeli gibi Kürtler için "bağımsızlık simgesi" olarak algılanması krizi derinleştirdi.

Lice'de çatışmalar sürüyor

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, dün 'terör örgütü propagandası yapıldığı' gerekçesiyle kapsamlı bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Lice Sulh Ceza Mahkemesi, savcılığın talebiyle heykele 'suç eşyası' olduğu gerekçesiyle el konulması kararı verdi. Bunun üzerine Yolaçtı Köyü'ne sevk edilen güvenlik güçleriyle yöre halkı ve PKK sempatizanları arasında çatışmalar başladı ve olaylar sırasında bir kişi hayatını kaybetti.

Son saatlerde ağır yaralı olduğu belirtilen Savaş Topkaya için sosyal medyada mesaj paylaşımları yapılıyor. Lice ilçesinde devam eden çatışmaların yanısıra yarın Diyarbakır kent merkezinde benzer bir heykel dikilmesi yönünde çağrılar da yapılıyor. İstanbul'un Kürt nüfusunun ağırlıklı olduğu semtlerinde de özellikle gençler tarafından Twitter aracılığıyla yapılan karşılıklı çağrılar nedeniyle önümüzdeki saatlerde Diyarbakır ve İstanbul gibi kentlerde çatışmalar yaşanmasından endişe duyuluyor.

Kışanak: Devlet katliam yapacaktı

Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, olayları şöyle değerlendirdi:

''Şu anda 1 ölü 2 yaralımız var. Gerekçe ne olursa olsun devlet terörü yaşanmaktadır. Buradaki köylüler, ağır zırhlı araçlarla mezarlığa içeride heykel çevresinde bekleyenler üzerine silah tarama yapılmaya başlanmış. Bu sırada mezarlık içindeki sivil halka kurşun atılırken; karşı tepelerden askere karşı ateş açılmıştır. Devlet sanki mezarlıktan saldırı varmış gibi lanse ediyor ama bu doğru değil. Mezarlık alanında sadece siviller varken panzer araçları duvarları yıkarak ateş açarak mezarlığa giriyor. Bu sırada halk mezarlıktaki mescide sığınıyor ama oraya da kurşun yağmış. Eğer dağlardan karşı ateş açılmasa burada bir katliam yaşanacakmış. Devlet her zaman gerekçe yaratabilir ama gerekçesi ne olursa olsun burada devlet terörü yaşanmıştır. Siviller tahliye edilmeden mezarlık kurşunlarla yıkılmak istemiştir. Yaralılar kurşunlarla yaralanmıştır ve durumları ciddiyetini korumaktadır.''

Kışanak, ''Eğer sivil halk söz konusu ise askere nasıl ateş açıldı noktası kuşku yaratıyor, bu noktaya açıklık getirir misiniz?'' şeklindeki sorumuz üzerine, bu bilgileri olay yerindeki köylülerden aldığını vurgulayarak, mezarlıkta aralarında çocuklar da olan siviller bulunduğunu ve askere tepelerden ateş açıldığı bilgisini yineledi.

''Çatışmalar Diyarbakır merkeze de sıçrar mı?'' sorumuz üzerine Kışanak, ''Elbette çatışma olmasını arzu etmiyoruz. Endişeliyiz ama umut ediyoruz ki olmaz. Ama devlet terörü nedeniyle halkın tepkisi büyüdü'' dedi.

TSK: 200 kişilik grup roketatarlarla saldırdı

Genelkurmay Başkanlığı'ndan bugün yapılan yazılı açıklamada ise, şöyle denildi:

''1. Diyarbakır / Lice Yolçatı Köyü bölgesinde inşa edilen, terörist heykeli bir operasyonla kaldırılmıştır. İcra edilen operasyona katılan birlikler, 19 Ağustos 2014 tarihinde saat 09:45'te üs bölgelerine dönmüşlerdir.
2. Birliklerin sözde mezarlığın bulunduğu yere intikali ve söz konusu heykelin kaldırılması esnasında, aralarında Bölücü Terör Örgütü mensuplarının da bulunduğu 200-250 kişilik grup tarafından; 19 Ağustos 2014 tarihinde 06.20 - 09.00 saatleri arasında, Roketatar, Piyade Tüfeği ve El Yapımı Patlayıcı maddeleriyle silahlı saldırıda bulunulmuş, yapılan silahlı saldırıya unsurlarımız tarafından anında karşılık verilmiştir.''

AKP'li İçten: PKK içindeki paralel yapı çözümü baltalıyor

AKP Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten ise, ''Olaylarla ilgili detaylı soruşturma devam edecektir. Kimin kime nasıl ateş ettiği de ortaya çıkacaktır. Öncelikle o arazi, orman arazi iken yasa dışı olarak işgal edilmiş ve mezarlık oluşturulmuştur. Devlet elbette yasaları uygulayacak ve mahkeme kararını yerine getirecektir. Ancak PKK'nın içindeki paralel yapı Türkiye'deki çözüm sürecini baltalıyor. Bu olayda özellike bayrak krizine de sahne olan Lice'de uzun süredir provakasyonlar yapıldığı görülmelidir. Çözüm süreci PKK içinde de rahatsızlık yaratmıştır, şimdi bunun için de böyle bir mezarlık yaratılarak olay çıkarılmaktadır'' diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG