Erişilebilirlik

Lice’de Operasyondan Geriye Yanmış Araziler Kaldı


Lice’de Operasyondan Geriye Yanmış Araziler Kaldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00

Lice, Hazro ve Kocaköy ilçelerinin arasında kalan ve 39 köyü kapsayan bölgedeki sokağa çıkma yasağı gece yarısı kaldırıldı. Yasağın ardından gazeteciler bölgeye girebildi. Bölgede çatışmalarda dolayı çıkan yangınların verdiği zarar da ortaya çıktı. Binlerce dönüm arazinin bitki örtüsü kül oldu; birçok ağaçlık alan zarar gördü. Yol güzergahında büyükbaş hayvan leşleri de göze çarptı. Köylüler yangının güvenlik güçleri tarafından kasıtlı çıkarıldığını öne sürdü.

Güvenlik güçlerinin operasyonlarının PKK ile mücadele dışında bir gerekçesi de, bölgedeki Hint keneviri tarlalarıydı. Geniş bir alana ekilen kenevirlerin büyük bölümü güvenlik güçleri tarafından tespit ve imha edildi. Kenevirlerin yakılması sırasında sıçrayan alevler çevreye zarar verdi. Kenevir tarlalarını sulamak için kurulan boru ağları da imha edildi. Kenevir ekili bazı tarlalar ise yangından zarar görmedi.

Operasyonların en yoğun olduğu bölge Yalaza Köyü’ydü. Köye Bağlı Mahle mezrasının çevresi yanık izleriyle dolu. İki gün önce mezrada çıkan çatışmada 3 kişi öldürüldü. Ölenlerden biri PKK’nın bölgedeki sorumlularından olduğu öğrenildi. Köylüler, ölenlerden Mehmet Şirin Kocakaya’nın ise sivil olduğunu söyledi. Kocakaya ailesinin yazın kalmak için kurdukları iki çadır da, içindeki eşyalarla birlikte yandı. Geriye, elbiseler, ayakkabılar, yemek ve yemek kapları, kaldı.

‘Çadırlar kasıtlı yakıldı’ iddiası

Yanan eşyaları gösteren Rabia Kocakaya, çadırın kasıtlı yakıldığını söyledi. Birçok akrabasının gözaltına alındığını söyleyen Kocakaya, Mehmet Şirin’in dövülerek öldürüldüğünü iddia etti.

Olaylar başladığı sırada evde bulunan Süleyman Kocakaya ise yaşadıklarını, “30-35 saniye kadar silah sesi geldi. Çocuklar bağrışmaya başladı. Biz çocuklara bir şey oldu sandık. Köylüler silah seslerini geldiği yöne gitti. Bütün köylüleri gözaltına aldılar. Hiç birini bırakmadılar” sözleriyle anlattı.

Operasyonların hedefindeki diğer bir yer ise Yolçatı Köyündeki PKK mezarlığıydı. Bölgedeki çatışmalarda öldürülen PKK’lılar bu mezarlıkta toprağa veriliyordu. Devlet yetkililerine göre PKK burada mahkeme kurarak yargılama yapıyordu. Daha önce de operasyon yapılan mezarlık bir kez daha güvenlik güçlerinin hedefindeydi. Mezarlık çevresinde bulunan bütün yapılar yıkılırken, üzerinde PKK amblemi bulunan duvarlar yıkıldı. Mezarların büyük bölümüne karışılmadı; ancak birkaç mezarın mermerleri kırıldı. Ramazan bayramı arifesinde, onlarca kişi yakınlarının mezarlarını ziyaret etmek için mezarlığa geldi.

14 PKK’lı öldürüldü, 43 gözaltı var

10 gün süren operasyonla ilgili Diyarbakır Valiliği,14 PKK’lının etkisiz hale getirildiğini, gözaltına alınan 305 kişiden 43’ünün tutuklandığını açıkladı. Açıklamada, ”Operasyonda 67 milyon 605 bin kök kenevir, 15.414 kg esrar ele geçirilerek imha edilmiştir. Yapılan aramalarda toplam 44 silah (17 Kaleşnikof P.Tf., 1 M-16 P.Tf., 1 Biksi Mk. Tf., 3 Roketatar, 6 Tabanca, 7 Av tüfeği, 9 El bombası) bunlara ait 1786 mühimmat ile 4 telsiz,patlayıcı yapımında kullanılan 20 ton amonyum nitrat ile 64 el yapımı patlayıcı bulunarak imha edilmiştir” dendi.

Teröristlerin kullandığı 43 sığınak ve mağara, yaklaşık 5 ton ağırlığında muhtelif yaşam ve giyim malzemesinin kullanılmaz hale getirildiği belirtilen açıklamada, “Teröristler tarafından farklı bölgelerden gasp edilerek Lice kırsalına getirilen ve bombalı araç yapımında kullanılacağı tespit edilen 22 araç ele geçirilmiş, açılan yol kontrol noktalarında 22.040 araç ve 37.026 şahıs kontrol edilerek, aranmakta olan 156 şahıs yakalanmıştır” cümleleri yer aldı.

Operasyonlarda 5 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi, 7 güvenlik görevlisi de yaralandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG