Erişilebilirlik

Lice’de Bir Sivilin Öldüğü Olayları Dört Müfettiş Araştırıyor


Kürt sorununda çözüm süreci için ikinci aşamaya geçildiği bir dönemde dün Diyarbakır’ın Lice ilçesinde meydana gelen olaylarda bir kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Lice’nin Kayacık köyünde jandarma karakolu yenileme inşaatı yapılmasını protesto eden yaklaşık 200 kişi protesto yürüyüşü düzenledi. Karakol önüne gelen gruba jandarma müdahale edince arbede çıktı. Bu sırada açılan ateş sonucu protestocu grup arasında bulunan 18 yaşındaki Medeni Yıldırım öldü.

Yıldırım’ın cenazesi bugün toprağa verildi. Cenaze töreni öncesi yapılan protesto yürüyüşüne Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk’la birlikte bazı BDP milletvekilleri de katıldı. Tepkilerin hükümet ve Başbakan Erdoğan üzerinde toplandığı törende konuşan BDP Eş Başkanı Kışanak,”Biz kalıcı barış inşa etmeye çalışıyoruz AKP karakol inşa etmeye çalışıyor. Halkın demokratik talebinin önüne askeri, polisi ve panzeri çıkarıyor” dedi.

Kışanak: ‘Provokatör biz değiliz tetiği çekendir’

Kışanak, Lice Kaymakamı Özer Özbek’in “Askere havaya ateş açtı. Vurma varsa eğer kendilerini de vurmuş olabilirler” şeklindeki açıklamasına da tepki gösterdi. BDP Eş Başkanı, “Kaymakamın açıklaması felakettir, olayı örtbas etme gayretidir. Bize sağduyu çağrısı yapanlara da buradan cevap veriyorum. Sizin her yanlışınız halkın yüreğindeki öfkeyi arttırıyor. Provokatör arıyorsanız, bu tetiği çeken kimse provokatör odur” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı ise yazılı bir açıklama yaparak Lice’deki olayları idari açıdan incelemek üzere iki Jandarma Genel Komutanlığı müfettişiyle iki Mülkiye müfettişinin görevlendirildiğini duyurdu.

Dün Lice’de yaşanan gerilimin ardından akşam saatlerinde İstanbul’un Beşiktaş ve Kadıköy ilçelerinde düzenlenen yürüyüşlerde “diren Lice” sloganlarıyla güvenlik güçlerinin Diyarbakır’daki tavrı protesto edildi. Bugün ise Galatasaray’da toplanan Cumartesi Anneleri, Lice’de yaşanan olayların 90’ların tekrarı bir zihniyet olduğunu söyleyerek devletin tavrını kınadı.

Aydar: ‘Hükümet atmazsa biz gereken karşılığı veririz’

Bir kişinin öldüğü 10 kişinin yaralandığı Lice olaylarına en sert tepki KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar’dan geldi. Lice’de ölümle sonuçlanan gerginliği hükümetin çözüm sürecinde gereken adımları atmamasına bağlayan örgütün etkili ismi, “Bu konuda ya hükümet adım atar ya da biz gereken karşılığı veririz” diyerek süreci bozabileceklerini ima etti.

Aydar’a göre, sürecin ilerleyebilmesi için terörle mücadele yasası, seçim yasası, baraj sorunu, siyasi partiler kanunu, ceza kanunu gibi konularda değişikliklerin takvime bağlanacağı bir yol haritasının ortaya konması gerekiyor.

Çarşamba günü Akil İnsanlar Heyeti’yle bir araya gelen Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını da eleştiren Zübeyir Aydar, “Başbakan Erdoğan, ‘baraj değişmeyecek’, ‘çalışarak geçsinler’, ‘bizim reform paketimiz yok, ‘anadilde eğitim için yeterince kurs var, isteyen gidebilir’ diyor. Böyle bir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değil. Hareket olarak kandırma ve oyalamayı kabul edemeyiz. Bu süreç tek taraflı ilerlemez” dedi.

PKK Diyarbakır’da uzman çavuş kaçırdı

Dün yaşanan olaylarından bir grup PKK’lı Diyarbakır-Bingöl Karayolu’nu barikat kurarak ulaşıma kapadı. Şahsi aracıyla o yoldan geçen Jandarma Özel Harekat Timi’nde görevli Uzman Çavuş Yetkin Yeğen kaçırıldı. Kimlik kontrolüne itiraz ettiği için önce dövülen sonra da alıkonan Yeğen’in aracı Lice yakınlarında yakılmış halde bulundu. Güvenlik güçleri uzman çavuşun kurtarılması için başlatılan operasyon devam ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG