Erişilebilirlik

Yasadışı Göçmenlerin Umudu Avrupa mı?


Yasadışı Göçmenlerin Umudu Avrupa mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

İtalyan yetkililer, Kuzey Afrika’dan Avrupa kıyılarına ulaşmaya çalışan yasadışı göçmenlerin sayısının arttığı gerekçesiyle Avrupa Birliği’ni uyarıyor. Libya’daki krizi fırsat bilen onbinlerce göçmen Akdeniz’i geçmek için tehlikeli bir yolculuğu göze alıyor

İtalyan donanması geçtiğimiz günlerde denizden beş binden fazla göçmen kurtardı. Video görüntüleri donanma gemilerinin hamile kadın ve çocuklarla dolu teknelere yanaşmasını gösteriyor.

Batan teknenin altında kalan beş göçmen kurtarma gemisine çıkamadan hayatını kaybetti.

Amerika’nın Sesi’ne Skype aracılığı ile konuşan AB sınır ajansı Frontex yetkilisi Ewa Moncure’e göre, göçmen sayısındaki artış, 2014 yılı için rekor sayıya çıkılacağının göstergesi: “Sadece Libya’dan kırk binin üzerinde göçmenin Akdeniz’i geçmeye çalıştığını gördük. Libya, Afrika’nın farklı yerlerinden gelen bu göçmenler için bir çıkış noktası olmuş durumda.”

AB yetkilisi Moncure, ağır silahlarla donanmış milislerin Libya’da iktidarı ele geçirmeye çalıştığını, bu krizin de göçü körüklediğini söylüyor: “Libya’da sınır kontrolu yok denecek kadar az, bu yüzden insan kaçakçılığı yaparak para kazananlar şu anda gayet rahatlar.”

Birçok göçmenin amacı Avrupa’da daha iyi bir hayat sağlamak. Suriye ve Eritre gibi iç savaşın yaşandığı yerlerden kaçanlar da var.

Geçen yıl Ekim ayında, göçmenlerle dolu bir teknenin, İtalya kıyılarında batmasıyla, 360 kişi hayatını kaybetti. İtalyan donanması o zamandan beri arama ve kurtarma operasyonları yapıyor. İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Avrupa Birliği’nin bu operasyonların masraflarını paylaşması çağrısında bulundu: “Akdeniz’de AB’nin yardımına ihtiyacımız olduğunu söylemekten bıktık. Onlara bu göçmenlerin mülteci olarak geldiklerini, İtalya’da kalmak istemediklerini ve diğer Avrupa ülkelerine gitmek istediklerini nasıl anlatmamız gerekiyor?”

Avrupa Birliği yasaları gereği mülteci olarak gelenlerin başvurularını ilk giriş yaptıkları ülkede tamamlamaları gerekiyor. Malta ve İtalya’daki yetkililer zor durumda olduklarını söylüyor.

Ölen göçmen sayısı da her hafta artıyor.

Amerikan donanması, geçtiğimiz günlerde İtalya kıyılarında batan bir tekneden üç yüz göçmen kurtardı. Avrupa Birliği yetkililerine göre, Libya’daki olayların yatışacak gibi görünmediği için göçmen sayısının daha da artması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG