Erişilebilirlik

Libyalı İsyancılar Sirte'yi Kuşattı


Libyalı İsyancılar Sirte'yi Kuşattı
Libyalı İsyancılar Sirte'yi Kuşattı

Libyalı isyancılar, birkaç gün süren çatışmalardan sonra kıyı kenti Bin Cevat’ı ele geçirdi.

Trablus’a 520 kilometre uzaklıktaki bin Cevat, Kaddafi’nin doğumyeri Sirte kentine giden yol üzerinde bulunuyor.

Kenti kuşatmakta olduklarını söyleyen Batıdan gelen isyancı grup aşiret liderleriyle Sirte’nin barışcı biçimde teslim olması için görüşmeler yapıyor.

İsyancıların Trablus’u e geçirmesinden beri görünmeyen Kaddafi’nin Sirte’ye kaçtığı sanılıyor. İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, önceki gün, İngiliz uçaklarının, Sirte’de, Kaddafi’ye ait olduğunu sanılan bir korugana lazer güdümlü füze attığını açıklamıştı.

İsyancılar Tunus sınırı yakınlarında önemli bir mevziiyi ele geçirdiklerini ancak Zuvara’da çatışmaların sürdüğünü bildirdi.

Tunus sınırına 50 km uzaklıkta bulunan kent Kaddafi yanlılarının kontrolünde bulunuyor. İsyancılar stratejik bir yol üzerinde bulunan kenti günlerdir ele geçirmeye çalışıyor. Sınırda, aynı yol üzerindeki bulunan Ras Adjir ise önceki gün isyancıların kontrolüne geçti.

Öteyandan insan hakları grupları Kaddafi kuvvetlerinin kaçarken Trablus’ta en 17 tutuklu ve çok sayıda sivili kurşuna dizdikleri yolunda kanıtlar bulunduğunu bildirdi.

Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon, askeri depoların talan edilmesi sonucu Libya’nın çok tehlikeli bir hale geldiğini söyledi. Genel Sekreter, New York’da yaptığı açıklamada, Libya’dan talep gelirse bu ülkeye BM polis gücü gönderilebileceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG