Erişilebilirlik

Libyalı İsyancılar Brega'yı Kısmen Geri Aldı


Libya ordusuna ait NATO uçakları tarafından imha edilen tanklar
Libya ordusuna ait NATO uçakları tarafından imha edilen tanklar

Libya’da Kaddafi rejimini devirmeye çalışan asiler, önemli petrol tesislerinin bulunduğu Brega’nın bir bölümünü ele geçirdiklerini açıkladı.

Ülkenin doğu ve batısında birçok kentte kontrolü ele geçiren asiler Brega’yı geri almak için geçen hafta yeni bir girişimde bulunmuştu.

Brega çevresindeki çatışmalarda isyancıların kaybı 12 ölü, 270 yaralı. Kaddafi askerlerinin kayıpları bilinmiyor. Başkentin 750 kilometre doğusunda bulunan Brega’nın alınması, isyancılar için büyük önem taşıyor. Çünkü isyanın başladığı Şubat ayından bu yana kent iki üç kez el değiştirdi.

Bu arada NATO, Trablusgarp havaalanındaki radar tesisini askeri amaçlarla kullanıldığı gerekçesiyle imha etti.

Öte yandan Libya temas grubunun İstanbul toplantısında 30 ülkenin daha asileri Libya’nın meşru hükümeti olarak tanıması Rusya’yı kızdırdı.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov kararı eleştirdi, asileri destekleyen ülkeleri “iç savaşta taraf tutmak” ile suçladı. Bakan, hükümetinin, siyasi çözüm olarak bir tarafın tecrit edilmesini kabul edemeyeceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinden ayrılmayı kabul etmesi halinde Moskova’nın Albay Muammer Kaddafi’ye siyasi sığınma hakkı tanımasının da söz konusu olmadığını vurguladı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG