Erişilebilirlik

Libya'daki Olaylar Yüzünden Petrol Fiyatları Hızla Artıyor


Libya'daki Olaylar Yüzünden Petrol Fiyatları Hızla Artıyor
Libya'daki Olaylar Yüzünden Petrol Fiyatları Hızla Artıyor

Libya ve diğer Arap ülkelerindeki ayaklanmalar, petrol fiyatlarını arttırdı. BP ve Shell gibi uluslararası petrol şirketleri Libya’daki petrol üretimini azalttıklarını açıkladı. Uzmanlar, olayların küresel ekonomi üzerindeki etkilerinin uzun dönemli olabileceği uyarısında bulunuyor.

Enerji uzmanları Libya’daki durum yüzünden petrol fiyatlarının son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmasından rahatsız. Fadıl Gheit, petrol fiyatlarındaki hızlı artışı, gelecekle ilgili belirsizliğe bağlıyor: "Piyasaların bu artışa nasıl tepki göstereceğini görmek gerekiyor. Eğer Libya’daki olaylar yatışmazsa piyasalar dalgalanır ve petrol fiyatları aşırı artabilir."

Petrol fiyatlarındaki artışı haklı gösterebilecek bir sıkıntı sözkonusu değil ancak Libya petrolüne bağımlı piyasalardaki istikrarsızlık ciddi bir tehdit. Ian Lesser Clinton döneminin enerji politikaları uzmanıydı.Lesser şunları söylüyor: "Libya’dan çok fazla petrol ithal etmiyoruz ancak Libya petrolünün kaybının global enerji pazarlarındaki isitikrar üzerindeki etkisi bizi de zora sokar. Bazı Avrupalı müttefiklerimiz de Libya’dan petrol ithal ediyor."

Will Hedden’a göre, piyasalardaki istikrarsızlıkla artan petrol fiyatları zaten zayıf olan dünya ekonomisi için tehlikeli bir durum yaratıyor: "Fiyatlar artmaya devam eder ve daha çok sorun yaşanırsa, küresel ekonominin düzeltilmesi için yapılan bütün çalışmaların boşa gitmesi tehlikesi doğar."

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da tansiyon yükselirken Libya’da iş yapan en az dört uluslararası petrol şirketi üretimi azalttıklarını açıkladı. Uluslararası Enerji Dairesi, Libya’nın da dahil olduğu 12 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in gerekirse üretimi arttırabileceğini bildirdi. Ancak Will Hedden henüz paniğe gerek olmadığını söylüyor: "Suudi Arabistan’ın stokları bulunduğunu ve Enerji Dairesi’nin ihtiyaç olursa üyelerini üretimi arttırmaya zorlayabileceğini biliyoruz."

Libya dünya petrol ihtiyacının yüzde ikisini karşılıyor. Bu, günde 1 milyon 600 bin varil petrol demek. Karışıklıkların petrol üreticisi öteki ülkeleri de etkilemesi mümkün. Bazı yatırımcılar olayların sürmesi durumunda petrol fiyatlarının rekor düzeyde artacağı ve petrolün varil başına 150 dolara kadar çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

Amerika’da benzin fiyatları olaylar artmaya devam ediyor. Son üç ay içinde benzinin fiyatında gallon başına 30 centlik bir artış kaydedildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG