Erişilebilirlik

Libya’daki Çatışmalarda Onlarca Ölü


Libya'da savaş uçakları başkent Trablus'un işleyen tek havaalanını bombaladı. 4 Nisan’dan bu yana tırmanan şiddette ölü sayısı 49’a yükseldi.

Hayatını kaybedenler arasında siviller de bulunuyor.

Birleşmiş Milletler en az 2 bin 800 sivilin yerlerinden edildiğini belirtti; insani yardım için ateşkes çağrısı yaptı.

Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter’in Libya Ulusal Ordusu ile Trablus hükümetinin güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Trablus'ta çalışan tek havalimanı da bombaların hedefi oldu.

Yetkililer havaalanının kapandığını bildirdi ancak saldırıyla ilgili daha fazla ayrıntı paylaşılmadı.

Hafter’in başkent Trablus’u ele geçirme emri verdiği Libya Ulusal Ordusu, çatışmalarda son 4 günde 19 askerlerinin öldüğünü açıkladı. Trablus merkezli Sağlık Bakanlığı, ise başkentin güneyindeki saldırılarda aralarında sivillerin de bulunduğu 25 kişinin hayatını kaybettiğini ve 80 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Öte yandan Hafter’e bağlı güçlerin Trablus Uluslararası Havaalanı’nın kontrolünü yitirdiği yönünde haberler geliyor. Haber ajansı Reuters muhabiri ve görgü tanıkları, bölgenin güneyinde çatışmalar sürerken, Trablus hükümetinden yetkililerin havaalanının içinde görüldüğünü bildirdi.

Birleşmiş Milletler ise 2800 kişinin çatışmalar yüzünden yerlerinden edildiğini ve bu sayının artmasından endişe duyulduğunu açıkladı. BM’den yapılan açıklamada acil hizmetlerin sağlanması ve yaralılarla sivillerin çatışma bölgelerinden çıkarılması için geçici insani ateşkes çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin başbakanı Feyaz El Serraj, liman kenti Misrata’daki müttefik silahlı grupların yardımıyla Trablus’a makineli tüfek yüklü araç takviyesi yaparak Hafter güçlerini durdurmayı hedefliyor.

Libya’da patlak veren çatışmalar, BM’nin 14-16 Nisan’da Trablus’ta genel seçim planlarının görüşüleceği konferansı da tehlikeye soktu. BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame, Başbakan Serraj ile görüştü ve son durumu ele aldı.

Emekli general Halife Hafter 2014’te eski Kaddafi askerlerinden oluşan bir grupla Libya Ulusal Ordusu’nu kurmuş ve 4 Nisan'da Trablus'u ele geçirmek için saldırı başlattıklarını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG