Erişilebilirlik

Libya'da İsyancı Güçler Saldırılarını Yoğunlaştırıyor


Libya'da İsyancı Güçler Saldırılarını Yoğunlaştırıyor
Libya'da İsyancı Güçler Saldırılarını Yoğunlaştırıyor

Libya’da Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerle isyancı güçler arasında yeni çatışmalar çıktı. İsyancılar, son günlerde NATO ittifakıyla daha iyi koordinasyon sonucu hükümet kuvvetlerine yoğun olarak saldırıyor.

Başkent Trablusgarp’ın 50 kilometre batısındaki stratejik Zaviye kentinde isyancıların toparlanarak Kaddafi güçlerine yeni saldırılar düzenlediği haber veriliyor. Aynı bölgede birkaç hafta önce isyancılar hükümet güçleri tarafından çekilmeye zorlanmıştı.

Muhalif güçler adına Londra’da açıklama yapan Cuma el Camati, Zaviye’nin batı kesimi ve Trablusgarp’la Libya’nın Tunus sınırı arasındaki sahil yolunun bir bölümünün isyancıların kontrolu altında olduğunu söyledi. Libya hükümet sözcüsü ise bu iddianın gerçek olmadığını savundu.

Zaviye’nin isyancı güçlerin eline geçmesi halinde Trablusgarp’ın önemli bir ikmal yolu kesilmiş olacak. NATO güçlerinin deniz ablukası ve hava saldırıları nedeniyle başkent zaten büyük ölçüde tecrit edilmiş durumda... İsyancılar Zaviye’yi Mart ayında kısa bir süre ele geçirmiş ancak daha sonra Kaddafi kuvvetleri tarafından kentten çıkarılmıştı.

Bu arada NATO uçakları dün akşam da Trablus’u bombalamaya devam etti.

Hükümet güçleri ise isyancıların elindeki Batı Dağları bölgesinde bulunan Zintan kentine yaptıkları havan ve roket ateşiyle 5 kişiyi öldürdü. Yine isyancıların kontrolundaki Misrata’nın batısındaki Dafniya’daki çarpışmalarda en az 6 kişi öldü.

İsyancı güçler Trablusgarp’ın 800 kilometre güneyindeki vaha kasabası Sabha’da da çarpışmalar olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG