Erişilebilirlik

Libya’da Kuvvet Dengesi Rejim Lehine Değişmeye Başladı


Libya’da Kuvvet Dengesi Rejim Lehine Değişmeye Başladı
Libya’da Kuvvet Dengesi Rejim Lehine Değişmeye Başladı

Libya’da rejim karşıtlarının elinde bulunan Ras Lanuf ve Zaviye kentleri yoğun çatışmalardan sonra el değiştirdi.

Haberlere göre, Kaddafi’ye sadık birliklerin kara, hava ve denizden yaptıkları saldırılar nedeniyle muhalefet güçleri geri çekilmek zorunda kaldı.

Muhalefet liderleri birkaç gün süren şiddetli çatışmalardan sonra dün Zaviye’den çekilmek zorunda kaldıklarını açıklamıştı.

Rejim karşıtlarının kontrolündeki Bingazi’de ise, Fransa’nın muhalefet Konseyi’ni Libyalıların resmi temsilcisi olarak tanıması sevinç gösterileriyle karşılandı.

Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, hükümetin asla teslim olmayacağını ve Libya halkının asla NATO ya da Amerikan kuvvetlerini topraklarında kabul etmeyeceğini söyledi.

Washington’da ise Amerikan Ulusal İstihbarat Örgütü Başkanı James Clapper, asker ve silah üstünlüğüne sahip Kaddafi’nin, isyancıları püskürterek ayakta kalabileceğini açıkladı.

Clapper, dün, Senato’da yaptığı açıklamada, isyancıların kaderinin Libya hava kuvvetlerinin elinde olduğunu, Kaddafi’nin çekilme ya da isyancılarla anlaşma niyeti olmadığını söyledi.

Bu arada Uluslararası Kızılhaç Örgütü Libya’nın iç savaşın içinde olduğunu açıkladı. Örgüt şimdiye kadar en az 1000 kişinin öldüğünü, 250,000 kişinin de ülkeden kaçtığını tahmin ediyor.

Öte yandan Fransız petrol devi TOTAL, iç savaş nedeniyle Libya’nın günlük petrol üretiminin günde 1,6 milyon varilden 250 bin varile düştüğünü açıkladı.

XS
SM
MD
LG