Erişilebilirlik

Libya’da İsyancılar Zaviye'ye Yaklaşıyor


Libya’da İsyancılar Zaviye'ye Yaklaşıyor
Libya’da İsyancılar Zaviye'ye Yaklaşıyor

Libya’nın batısındaki dağlık bölgede Kaddafi kuvvetlerine karşı çarpışan isyancıların ilerleme sağladığı bildiriliyor.

Başkent Trablus’un 80 kilometre güneybatısındaki Beyrel Ganam kasabasına ulaşan isyancılar, stratejik öneme sahip bu kasabayı ele geçirmek için hükümet güçleriyle çarpışıyor.

İsyancı liderler, Nafusa dağlarında haftalarca devam eden çatışmalarda Kaddafi kuvvetlerine karşı üstünlük sağladıklarını ve geri püskürttüklerini bildirdi. Beyrel Ganam’a çekilen hükümet güçleriyle isyancıların dünkü çatışmasında ağır kayıp yaşanmadığı haber verildi.

Kilit kentlerden biri olarak görülen Zaviye’ye 30 kilometre mesafede olan Beyrel Ganam’ın alınması isyancılar için büyük önem taşıyor. Büyük bir petrol rafinerisine sahip olan Zaviye, Mart ayında isyancıların eline geçmiş, ancak daha sonra Kaddafi kuvvetleri tarafından geri alınmıştı.

Bu arada, Cuma günü Trablus’tan Bingazi’ye yaklaşık 300 kişiyi taşıyan Kızılhaç’a bağlı bir gemi, Trablus’a geri döndü. Gemide 106 kadar Libyalı bulunduğu haber verildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Pretorya’da bir araya gelen Afrika Birliği liderleri ise, Muamer Kaddafi’nin isyancıların barış görüşmelerine katılmaması yönündeki taleplerini kabul ettiğini bildirdi. Afrikalı liderler, Kaddafi’nin bu kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Libya hükümeti, konuyla ilgili bir yorum yapmadı. Dün geç saatte bir açıklama yapan hükümet sözcüsü, Kaddafi’nin ülkeye liderlik etmeyi sürdüreceğini ve istifa etmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG