Erişilebilirlik

Libya’da Hafter Güçleri Petrol Limanını Vurdu


Libya’nın doğusunu kontrol eden General Hafter’in güçleriyle Ulusal Mutabakat Hükümeti ordusu arasında çatışmalar sürüyor. Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’na ait bir savaş uçağı, ülkenin batısındaki Zuvare’de askeri kampı vurdu.

Bombardıman, geçen hafta başkent Trablus’a taarruza geçen Hafter güçlerinin, bir petrol ve doğalgaz rafinerisine en yakın saldırı oldu. İtalyan enerji grubu ENI ile Libya Ulusal Petrol firması NOC’un ortak şirketi Mellitah, ihracat için Zuvare limanını kullanıyor.

Trablus Uluslararası Havalimanı’nın bulunduğu bölgede, başkent merkezinin 12 kilometre güneyindeki Ain Zara kasabasından da patlama ve silah sesleri geliyor.

Birleşmiş Milletler insani yardım dairesi, 3 bin 500 Libyalı’nın son bir günde evini terk ettiğini, bu sivillerin yüzde 90’ının daha güvenli bölgelere tahliyesininse gerçekleştirilemediğini açıkladı.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, bir haftadır süren çatışmalarda 75 kişinin öldüğünü, 323’ünün yaralandığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü Libya temsilcisi Doktor Syed Jaffar Hussain, Trablus ve etrafında temiz suya ulaşımın zorlaşması nedeniyle salgın hastalık uyarısı yaptı ve hastanelere sağlanan acil yardım ekipmanının sadece iki hafta yetebileceğini söyledi.

Avrupa Birliği’nden çatışmaların durması için çağrılar da sürüyor. Birlik, Libya Ulusal Ordusu’ndan saldırılarını durdurmasını talep etti. AB, çatışmaların yeniden alevlenmesiyle petrol kaynaklarının hasar almasından, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya göçün artmasından, İslamcı militanların kaosu körüklemesinden ve Birleşmiş Milletler barış planının bozulmasından endişe ediyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG