Erişilebilirlik

Libya'da Geçici Konsey Demokrasi İsteğini Tekrarladı


Libya'da Geçici Konsey Demokrasi İsteğini Tekrarladı
Libya'da Geçici Konsey Demokrasi İsteğini Tekrarladı

Libya'da muhalefet liderleri 41 yıllık diktatörlüğün yerini alacak olan Ulusal Geçici Konseyi kurdu. Sözcü Mustafa Gheriani yapılması gereken çok iş olduğunu söylüyor:

“Bu ülkeyi yeniden inşa ediyoruz. Ülkenin doğusunun da hiç olmadığı kadar iyi işlediğini – hatta Albay Kaddafi’nin bölgelerinden de iyi işlediğini düşünürseniz bu bizim başarımızın göstergesidir.”

Konsey, Libya’nın tüm seçim bölgelerini temsil eden 31 üyeden oluşuyor. Sadece 10’u açıklandı. Diğer temsilcilerin kimlikleri, güvenlik nedenleriyle gizli tutuluyor. Kaddafi, halen ülkenin çoğunluğunu kontrol ediyor ve muhalefet birlikleri askeri eğitim almamış gönüllülerden oluşuyor.

Konsey geçici bir meclis olarak çalışıyor ve muhalif kuvvetlerin kontrolündeki toprakları yöneten kriz idaresini yönlendiriyor. Konsey’in siyasi danışma komisyonu üyesi Zahi Mogherbi uzmanların yakında yeni bir anayasa hazırlamak istediğini kaydetti:

“Ülkemizi gerçekten demokratik, anayasal bir sisteme dönüştürme konusunda çok iyi bir fırsat var elimizde: Hukukun üstünlüğü ve halkın tüm siyasi, sivil, haklarının garanti edildiği bir sistem.”

Yabancı uzmanlar aşırı İslamcıların devrimi rehin almasından kaygı duyuyor. Ancak İslami hukuk uzmanı Usame el Salladi, Libya toplumunda aşırılık bulunmadığını söyledi:

“Libya özgürlük arayışında. Libyalılar İslami anlayışlarının ılımlı olduğunu tüm dünyaya kanıtlayacaktır.”

Mogherbi, kimsenin sosyal kurumlara zarar veren bir tek kişinin idaresinde yaşamak istemediğini söylüyor:

“Şu andaki konsensus şöyle anlatılabilir: Burada kimse herhangi bir diktatörlük altında yaşamak istemiyor. İslamcı da olsa, Liberal de olsa, Komünist de olsa.”

Gheriani Libya’da herkesin konut, sağlık, eğitim ve iyi beslenme hakkının garanti edildiği bir ülke uğrunda çalıştığını belirtti:

“Ben Libya’nın geleceği konusunda gayet iyimserim. Libya’nın ılımlı bir devlet olacağına; üçüncü dünya ülkelerine demokrasi konusunda örnek olabileceğine inanıyorum. Demokrasinin Libya halkının çıkarına olacağına inanıyorum.”

Libyalı liderler aşılması gereken yolun çok zor ve tehlikeli olduğunu kabul ediyor, ancak modern bir devletin inşa edilmesi konusunda kararlı olduklarını vurguluyor.


XS
SM
MD
LG