Erişilebilirlik

Libya'da Batı Yanlısı Partiler Önde


Libya’da 60 yıldan sonra düzenlenen ilk serbest seçimlerde ilk sonuçlar Batı yanlısı partilerin önde gittiğini gösteriyor .

Kesin sonuçlar birkaç gün sonra açıklanacak. Ancak büyük kentlerde alınan ilk sonuçlara göre eski başbakan Mahmud Cibril’in lideri olduğu Batı yanlısı partiler ittifakı İslamcı partilerden daha fazla oy topladı.

Libya’da bulunan bir BM yetkilisi seçimi överek beklentilerin ötesinde dürüst geçtiğini söyledi.
Libyalılar 200 sandalyeli Ulusal Meclisin üyelerini seçmek için oy kullandı. Ulusal Meclis geçici bir hükümet kuracak ve gelecek yıl yapılacak parlamento seçimlerinden önce yeni anayasayı hazırlayacak.

Katılım oranının yüksek olduğu seçimde başkent Trablusgarp ve ülkenin diğer yerlerinde kalabalıklar, bir saat önceden seçim merkezlerinin önünde toplandı.
Seçimin büyük oranda barışçı ve düzenli bir ortamda geçtiği bildiriliyor.

Yetkililer seçim merkezlerinin yüzde 94’ünün sorunsuz açıldığını, ancak doğudaki Bingazi ve Ecdebiye’de olaylar çıktığını, bazı protestocuların Bingazi’de seçim sandıklarını yaktıklarını bildirdi.

Libya’da geçen yıl Kaddafi rejimini yıkan demokrasi yanlısı ayaklanma da Bingazi’de başlamıştı. Ancak Bingazi ve diğer doğu kentlerindeki bazı gruplar, devrimden sonra dikkate alınmadıklarını söylüyor ve yeni hükümette daha fazla yetki istiyor.
Seçimlerde 140’ı aşkın parti ve grup mücadele verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG