Erişilebilirlik

Libya'da Kaddafi Birlikleri Ras Lanuf'u Zorluyor


Libya'da Kaddafi Birlikleri Ras Lanuf'u Zorluyor
Libya'da Kaddafi Birlikleri Ras Lanuf'u Zorluyor

Libya’da muhalifler mevzilerini kaybediyor. Muammer Kaddafi’ye bağlı birlikler, Ras Lanuf’taki isyancıları geri çekilmeye zorluyor. Çatışmaların bugün daha da yoğunlaştığı, Kaddafi birliklerinin isyancıları ağır top ateşine tuttuğu bildirildi.

İsyancıların çoğunun kamyonetlerle bölgeyi terk ettiği de gelen haberler arasında. Son çatışmalardan önce isyancılar batıya doğru ilerliyordu.

Kaddafi yanlısı birlikler Misrata kuşatmasına da devam ediyor. İsyancılar, birliklerin rastgele ateş açtığını söylüyor. İsyancıların sözcüsü, birliklerin halkı evlerinden zorla çıkardığını ve kentte durumun son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

Libya’da Kaddafi’nin doğduğu kent olan Sirte yakınlarında çatışmalar sürerken, Londra’da 40 ülkeden dışişleri bakanları Libya’da Kaddafi sonrası dönemi tartıştı. Toplantıya katılan dışişleri bakanları, Libya’da Kaddafi’siz bir gelecekle ilgili planlar yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague şunları söyledi:

"Kaddafi rejimiyle bağlantısı olan kuruluş ve kişiler üzerinde Birleşmiş Milletler’in koyduğu yaptırımlar ve diğer bölgesel yasakların uygulanmasını sağlamak için daha çok çaba harcamaya karar verdik. Bu toplantıya katılan herkes, Kaddafi’ye, sivil halka saldırmanın cezasız kalmayacağı mesajı göndermek amacıyla bu yaptırımları uygulamaya kararlı olduklarını bildirmiş oldu."

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Amerika’nın Kaddafi’ye karşı yürütülen askeri operasyona katılmasını savundu.

“Bingazi’de bir katliamı önledik” diyen Hillary Clinton, Libya kuvvetlerinin batıdan doğuya hızla ilerlemesini engelleyerek Kaddafi’ye, zalim bir liderin sivilleri öldürmesini durdurmak için uluslararası toplumun uçuş yasağı bölgesi uygulamaya ne kadar kararlı olduğu mesajı gönderdiklerini söyledi.

Washington’da konuşan NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis, istihbarat raporlarına dayanarak, Libya’daki isyancıların el-Kaide ve Hizbullah’la ilgisi olabileceğini ancak önemli bir bağlantıdan sözedilemeyeceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Clinton da bu konuda, “Bazı bilgiler alıyoruz, isyancılarla Amerika ve operasyona katılan müttefiklerimiz arasında temaslar devam ediyor, bir anlayış geliştirmeye çalışıyoruz, ancak şu anda henüz bir ilereleme sağlama aşamasına gelmiş değiliz,” dedi.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan önce Başkan Obama da Amerika’nın Libya’ya yapılan operasyona katılmasını savunmuştu. Obama Pazartesi akşamı yaptığı televizyon konuşmasında Amerika’nın harekete geçmekten başka çaresi kalmadığını vurgulamıştı.

Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Amerikalılar’ın yarısı Amerika’nın da müttefiklerinin de Libya’daki hedefinin açık olmadığına inanıyor.

Brookings Enstitüsü’nden Stephen Hess, özellikle Obama’nın, komutayı NATO’nun devralacağını açıklamasından sonra halkın Libya operasyonuna biraz daha sıcak bakabileceğini söylüyor:

"Amerika’ya maliyetinin azalacağı görülüyor ki bu, Amerikan halkını yakından ilgilendiren kesintilerin Kongre’de tartışıldığı bir dönemde çok önemli. Eğitim, sağlık hizmetleri gibi konularda bütçe kesintisi sözkonusu. Bu yüzden Libya operasyonu da Amerikalı vergi mükelleflerini yakından ilgilendiriyor."

Savunma Bakanlığı’na göre, Libya operasyonu Amerika’ya şu ana kadar 550 milyon dolara maloldu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG