Erişilebilirlik

Libya Tezkeresi 8-9 Ocak'ta TBMM'ye Gidiyor


Türkiye’yle Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan ve 21 Aralık’ta TBMM’de CHP, İyi Parti ve HDP milletvekillerinin aleyhte oylarına rağmen AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla onaylanan güvenlik ve işbirliği mutabakat muhtırası, bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Mutabakat muhtırası, istihbarat paylaşımı, askeri işbirliğiyle beraber personel ve öğrenci değişimiyle hibe ve lojistik destek de içeriyor.

Ancak Türkiye’yle Libya’da özellikle Trablus civarında hakimiyet gösteren, Birleşmiş Milletler tarafından tanınmış, Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki ilişki, önümüzdeki günlerde bir başka boyut kazanmak üzere.

Erdoğan: “Amacımız Akdeniz'de kimsenin hakkını gasp etmek değil tam aksine hakkımızın gasp edilmesine engel olmaktır”

Bugün partisinin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’ya asker gönderilmesini kapsayacak tezkerenin, TBMM’ye gönderileceğini söyledi.

Erdoğan, “Diyorlar ki asker gönderecek misiniz? Davet edildiğimiz yere gideriz, edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda da böyle bir davet olduğu üzere icabet ederiz. Çünkü bizim kardeşlik bağlarımız çok farklı. Türkiye ve Libya tarafında onay süreçleri tamamlanan bu mutabakat, resmen yürürlüğe girmiştir. Türkiye ve Libya’nın birbirlerini gören kıyılarını temel alarak hazırlanan, deniz yetki alanlarıyla ilgili haritamızı, BM nezdinde de kayda geçirdik. Amacımız Akdeniz'de kimsenin hakkını gasp etmek değil tam tersine, hakkımızın gasp edilmesine engel olmaktır. Çünkü biz bu adımı atmamış olsaydık Akdeniz'de, Türkiye'yi kendi kara sahillerine hapsedilecek bir oyun planlanıyordu. Bizi Akdeniz’e olta atamaz hale getiren bu oyunlara seyirci kalamazdık. İnşallah Meclis açılır açılmaz ilk iş, asker gönderme tezkeresini, Meclis'e sunacağız. Meclisimizin de onaylamasıyla Libya'daki meşru yönetime çok daha etkin bir şekilde destek verme imkanına kavuşacağız” dedi.

“Ne yaparsanız yapın biz imzaları attık”

Erdoğan, yaklaşık 50 yıl ülkeyi yönettikten sonra 2011 yılında öldürülen Muammer Kaddafi’nin, zamanında ‘deniz yetki alanlarının çakışmasından ötürü Türkiye’nin denizden komşusu’ olduğunu söylediğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı, Libya’yla, kapsamlı bir anlaşma için adımların atıldığını belirterek bugün yürürlüğe giren mutabakat muhtırasının ‘mazisi’ olduğunu vurguladı. Erdoğan, ‘darbeci’ olarak nitelediği Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu komutanı General Halife Hafter’in Trablus üzerindeki saldırılarına Türkiye’nin en başından beri karşı çıktığını da hatırlattı.

Erdoğan, “Ne yaparsanız yapın biz imzaları attık. Darbeci generale, savaş uçağından tanka, paralı asker de dahil her türlü desteği sağlayanlar, ülkemizin bu adımına karşı çıkıyor. Rusya, işte Wagnerler. (paralı askerler) Neymiş? İşte güvenlik güçleriymiş. Sudan. Bütün bunlar oluyor. Resmi yönetim mi bunlara davetiye çıkarıyor? Hayır. ‘Yaptık oldu’ diyor. Türkiye’yse mutabakat metni imzalamış ve askeri işbirliği anlaşmasını yapıyoruz. 8’inde 9’unda geçireceğiz. Bu görüşmeler bunun için yapılıyor. Bütün bunlar bir savaş baronuna yardım ediyor, biz ülkenin meşru hükümetinin davetine icabet ediyoruz. Gerçi bunlar Mısır'da da ülkenin meşru hükümeti yerine darbeciyi desteklemişlerdi. İnşallah Libya'da aynı ilkesizliği, aynı demokrasi ve hukuk düşmanlığını tekrarlanmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

Erdoğan, Tunus’un da Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni desteklemesi için çaba harcıyor

Dün Tunus’a sürpriz ziyaret yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Ekim’de Tunus Cumhurbaşkanı seçilen Kays Said’le yaptığı görüşmede Libya’nın batı komşusunun da Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni desteklemesi çağrısında bulunduğunu söyledi. Erdoğan ayrıca kendisinin de Libya’da bir çözüm bulmak için Berlin’de başlatılan sürece Tunus’un dahil etmesi için çaba harcadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tunus'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’le görüştü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tunus'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’le görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Libya meselesini enine boyuna konuştuk. Libya’nın istikrarı konusunda hemfikir olduğumuz Tunus’la, ülkedeki meşru hükümete destek verme konusuna ilke kararı aldık. 1 Ocak 2020 itibariyle BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini üstlenecek Tunus’un, kanaatleri ve tavrı önemlidir. Türkiye olarak Tunus'un, Cezayir ve Katar’la birlikte Berlin Süreci’ne katılması konusunda ısrar ediyoruz. Bunu Sayın Putin’le paylaştım. Boris Johnson ve Şansölye Merkel’le paylaştım. Bu üç ülkenin sürecine katılması, Libya'nın sosyo-politiği açısından çok çok önemli. Şansölye ‘Bir değerlendireyim’ dedi, Johnson ve Putin'in aynen bizim gibi düşündüklerini gördük. Sayın Putin ‘Katılımcıları öğrenmem lazım, hangi seviyede katılım var bilmem lazım’ dedi. Dün aldığım bilgiye göre, üst düzey noktasında seviyenin düşük olduğunu söylemiş. Boris Johnson’ın durumu da öyle olacak. Duruma göre karar vereceğiz. Tunus’un bölge liderlerini bir araya getirerek siyasi çözümü destekleme gayretini de olumlu buluyoruz. Bu konuda da her türlü teşviki ve desteği vereceğimizi Sayın Said'e ifade ettik” dedi.

Erdoğan’ın ‘Berlin Süreci’ olarak tanımladığı Libya Konferansı, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in davetiyle 18 Eylül’de Berlin’de yapılmış, toplantıya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile birlikte Mısır, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya ve Arap Birliği katılmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG