Erişilebilirlik

Libya Lideri Kaddafi İtalya'da


Libya lideri Muammer Kaddafi, İtalya’ya üç günlük bir ziyaret yapıyor. Ziyaret, iki ülke arasında ilişkileri normalleştiren ve İtalyan sömürge yönetiminin acı sayfalarını kapatan anlaşmanın ikinci yıldönümü nedeniyle düzenlendi.

Albay Muammer Kaddafi, İtalya başkentine yaptığı üç günlük ziyaret sırasında dev bedevi çadırını da birlikte götürdü. Çadır, Libya’nın Roma Büyükelçisi Abdülhafid Gaddur’un resmi konutunun bahçesine kuruldu.

Kaddafi’in ziyareti, Libya ile İtalya arasında imzalanan 6 milyar dolarlık anlaşmanın ikinci yıldönümüne rastlıyor. İtalya, anlaşma uyarınca 1911 ve 1943 yılları arasında Libya’da sürdürdüğü sömürge yönetimi için tazminat ödemeyi kabul etti.

Yıldönümü törenlerinde büyük bir atlı gösteri düzenlenecek. Libya gösteri için 30 Berberi süvari gönderdi. Kaddafi ile birlikte seyahat eden grupta ayrıca sadece kadınlardan oluşan 40 kişilik özel muhafız birliği, “Amazonlar” da bulunuyor. Gösteriden sonra 800 davetli için gala yemeği verilecek.

Ancak Roma’da bazı gruplar Libya elçiliği önünde ve kentin diğer yerlerinde protesto gösterilerine hazırlanıyor. Çok sayıda İtalyan, Berlusconi hükümetinin Kaddafi ile yakın ilişki kurmasına karşı çıkıyor.

2008 yılında Başbakan Silvio Berlusconi ve Albay Kaddafi arasında imzalanan anlaşmaya göre İtalya, Libya kıyıları boyunca 2 bin kilometre uzunluğunda bir karayolu da inşa edecek. İki ülke, ayrıca Afrikalı kaçak göçmenlerin İtalya’ya ulaşmasını önlemek için Libya ile İtalyan donanmalarının işbirliği yapması konusunda da anlaştı.

Anlaşma, insan hakları örgütlerinin sert tepkisine yolaçtı. İnsan hakları örgütleri, Libya’ya zorla geri gönderilecek kaçak göçmenlerin yaşam koşulları son derece kötü olan tutukevlerine yerleştirileceklerini belirtiyor. Ancak İtalyan hükümeti göçmenlerle ilgili anlaşmaya büyük önem verdiğini, uygulamada kararlı olduğunu vurguluyor.

İçişleri Bakanı Roberto Morani, geçen yıl İtalya’nın insan kaçakçılığına karşı mücadelede her yola ve her türlü önleme başvurmayı haktan önce manevi bir yükümlülük olarak gördüğünü söyledi.

Roma hükümeti Libya ile göçmenlik anlaşmasının başarılı sonuç verdiğini savunuyor ve kanıt olarak, İtalya kıyılarına ulaşan kaçak göçmenlerin sayısındaki büyük düşüşü gösteriyor.

Albay Kaddafi ve beraberindeki heyet Roma’da İtalyan işadamları ile de görüşecek. İki ülke arasında imzalanan ayrı bir anlaşma, İtalyan silah şirketlerine Libya’da sözleşme yapma imkanı sağlarken İtalyan enerji şirketlerine de petrol ve doğal gaz alanında yatırım kolaylıkları getiriyor.

İtalyan devlet petrol şirketi ENI‘nin genel müdürü Paolo Scaroni geçen Perşembe bir konferansta yaptığı açıklamada, Libya’ya önümüzdeki 10 yıl içinde 28 milyar dolarlık yatırım yapacakları doğruladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG