Erişilebilirlik

Libya: İsyancılar Lockerbie Failini İade Etmeyecek


Abdülbasit el Micrahi (Arşiv görüntü)
Abdülbasit el Micrahi (Arşiv görüntü)

Libya’da isyancıların temsil ettiği hükümet, Lockerbie saldırısının failini teslim etmeyeceğini açıkladı.

Ulusal Geçiş Konseyi hükümetinin adalet bakanı Muhammed el Alagi Trablusgarp’ta yaptığı açıklamada, Pan Am uçağına yönelik bombalı saldırının faili Abdülbasit el Micrahi’nin işlediği suçtan dolayı yargılandığı ve hüküm giydiğini hatırlattı ve geçmişte Muammer Kaddafi’nin yaptığı gibi, Libya vatandaşlarını kimseye teslim etmeyeceklerini söyledi.

CNN televizyonu, kanser hastası olan el Micrahi’yi Trablusgarp’taki evinde “ölüm döşeğinde” buldu. CNN el Micrahi’yi bilincini yitirmiş, oksijen maskesi takılı ve seruma bağlı bir şekilde yatarken görüntüledi.

CNN muhabiri Nic Robertson, Libyalı teröristin ailesiyle birlikte yaşadığı ve güvenlik kameralarıyla korunan büyük bir villada oturduğuna da dikkati çekti.

Abdülbasit el Micrahi, 1988 yılında İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerinde düşen bir Pan Am Boeing 747 yolcu uçağına bomba koymaktan dolayı yargılanmış ve hapsedilmişti. İskoç yetkililer, sekiz yıl hapis yattıktan sonra 2009 yılında ağır kanser hastası olan el Micrahi’yi “insani nedenlerden” dolayı serbest bırakmış, doktorlar da kendisinin yalnızca “birkaç ay ömrü kaldığı” teşhisinde bulunmuştu.

Uçağın düşmesi sonucu ölen 270 kişinin ailesi el Micrahi’nin ülkesine gönderilmesine büyük tepki göstermiş, Kaddafi hükümetinin devrilmesiyse Lockerbie saldırganının yeniden adalete teslim edileceği umutlarını arttırmıştı.

XS
SM
MD
LG