Erişilebilirlik

Libya'da Siyasi Cinayetler Tırmanışta


Libya'da Siyasi Cinayetler Tırmanışta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Merkezi Amerika’daki İnsan Hakları Gözlem Örgütü Libya’da devrim sonrası karışıklığın militanların ilk kez siyasi suikastlere girişmeleriyle daha da kötüleştiğini bildiriyor

Uzmanlara göre suikastlerin artması devletin çökmemesi için çalışan Libya’nın Batı’nın desteğine şiddetle ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

Bingazi’de Libyalı bir istihbarat görevlisinin bindiği araç, 26 Haziran’da bir bomba yüzünden havaya uçtu, görevli bacağını kaybetti. Geçen iki yıl içinde Libya’nın karışıklık içindeki doğusunda çok sayıda güvenlik görevlisi bombalı saldırılara uğradı.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü’ne göre bu saldırılarda 51 kişi öldü.

Öldürülenlerin çoğu iki yıl önce devrilen Kaddafi yönetimiyle ilişkisi olan kişilerdi.

Libyalı militanlar geçen ay hedeflerini genişleterek Bingazi’de mahkeme binalarını bombaladı ve Kaddafi sonrası dönemde ilk kez siyasi bir eylemciyi öldürdü.

Atlantik Konseyi Ortadoğu uzmanı Danya Greenfield’e göre, Libya’daki karışıklığın en büyük nedeni, hükümetin Kaddafi’yi deviren milisleri kontrol edememesi: “Hükümetin gerçek bir kontrol uygulama gücü yok. Oysa silahlı gücün bir elde toplanması gerek. İlk yapılacak iş bu militanları ara vermeksizin askeri bir kuvvete dahil etme yolunu bulmak olmalı.”

Ulusal Savunma Üniversitesi’nde görevli Thomas Lynch ise Libya’daki şiddetin bölgesel bir sorunun parçası olduğu görüşünde: “Libya’daki suikastler ülke içi siyasi karışıklık ve komşu iki ülke, Tunus ve Mısır’daki siyasi suikastlerle paralellik gösteriyor. Bunu daha geniş bir olgunun parçası, Arap Baharı sonrası yaşanan bir tür ters tepki olarak görmemiz gerekiyor.”

Libya’yı devletin çöktüğü bir ülke olmaktan kurtarmak, Libyalı isyancılara Kaddafi’yi devirmede yardımcı olan Amerika ve diğer NATO üyeleri için öncelik haline geldi.

Libya, daha önce var olmayan kurumları geliştirmek için önemli ölçüde Batı yardımı aldı. Ancak Amerika’nın yardımdaki payı nispeten küçük oldu. Amerikan yardımı 2011’den beri ancak 170 milyona ulaştı.

Ulusal Savunma Üniversitesi uzmanı Thomas Lynch açıklıyor: “Libya’da en çok çıkarı olan Avrupalılar’ın öncülük ettiği Batılı planlar sivil toplum ve devlet kurumları oluşturmaya ağırlık veriyor. Bence Avrupalılar’ın dikkatlerini bu hedef üzerinde toplamaları şiddeti sona erdirmek için gerekli siyasi değişikliklerin gerçekleşmesine yardımcı olacak. Onlar bunu yaparken biz de başka altyapılar üzerinde çalışacağız.”

Libyalı yetkililer Batılı ortaklarından öğrenmeye büyük isteklilik gösterdi. Güvenlik alanındaki eksikliklerine rağmen bu çabaları, Batı’da övgüyle karşılandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG