Erişilebilirlik

Libya’da Milisler Silahlandırılmalı mı?


Birçok kaynağa göre IŞİD, Libya’da güçlenmeyi sürdürüyor. Amerikan istihbarat kurumları, Libya’daki IŞİD militanlarının sayısının ikiye çıkarak 6 bin 500’e yaklaştığını ve örgütün Sirte’de konuşlandığını bildirdi.

Libya’da siyasetçiler hala bir hükümet kurmayı başaramazken, bazı uzmanlar, ülkede IŞİD’i durdurmanın en iyi yolunun yerel milisleri silahlandırma olduğu görüşünde.

Ortadoğu uzmanı Jason Pack, Amerika’nın Libyalı milisler arasında kurulacak bir koalisyona aracılık yapabileceğini düşünüyor.

Pack, Amerika’nın Sesi’yle yaptığı söyleşide, Libya’da IŞİD’e karşı çıkan birçok grup olduğunu, ancak bu grupların arasında bir koalisyon kurulmasıyla Libya ulusunun tekrar inşasının mümkün olabileceğini ifade etti.

Pack, Libyalı milis güçlerinin, IŞİD’in elindeki bölgelerin alınması için kara gücü görevi yapabileceğini belirtti.

Pack, oluşturulabilecek bir koalisyonun önce eğitilmesi ve silahlandırılması gerektiğini, ancak bundan sonra Batı hava desteği ile birlikte Sirte’ye bir operasyon düzenlenebileceği uyarısında bulunuyor.

Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon da koalisyon fikrini destekliyor. IŞİD’in Libya’da konuşlandığını ve herhangi bir yerel grubun, örgütü mağlup etmesinin mümkün olmadığını söyleyen O’Hanlon, “İşin gerçeği biz Libyalı gruplara destek olarak Libya’nın belli bölgelerinde güçlenebilir ve bu grupların karadan desteğine Amerika olarak havadan destek verebiliriz” diyor.

Libyalı diplomat kuşkulu

Ancak Libya’nın BM Daimi Temsilcisi İbrahim El Dabaşi, böyle bir girişimin Libya’yı daha da karmaşık hale getirebileceği uyarısında bulundu.

El Dabaşi, Libyalı milislerin güçlendirilmesi konusunda kuşkulu. Temsilci, silahlandırılan bu milislerin Sirte’de IŞİD’le mücadele edip etmeyeceğinin belli olmadığını, ve bu girişimin Libya krizini daha da zor hale getirebileceğini belirtiyor.

Libyalı diplomat “Bu milislerin IŞİD’le karşılaşır karşılaşmaz Sirte’den çekildiğini unutmamalıyız” diyor.

Başkan Obama da Amerika’nın Libyalı milislerle işbirliği olasılığını dile getirdi. “Biz güçlü biçimde, her zaman olduğu gibi Libyalı milisleri eğitmeyi tercih ediyoruz” diye konuşan Obama “Birçok grupta deneyimli savaşçılar var ve IŞİD’in sapkın ideolojisine inanmıyorlar. Ancak onları organize etmek ve birbirleriyle savaşmamalarını sağlamak gerekiyor” diye ekledi.

Pack, Amerika’nın ve Batılı güçlerin aşırılık yanlısı grupların Libya’daki ilerleyişini durdurması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Uzman, Bingazi ve Ecdebiye’deki cihatçıların ve IŞİD militanlarının temizlenmesinin önemli bir gelişme olduğunu ve bu ilerlemenin daha da sağlamlaştırılması için yeni bir milis koalisyonu kurularak Sirte’ye operasyon düzenlenmesi gerektiğini söylüyor.

BM Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler, geçen hafta yaptığı konuşmada IŞİD’in, Libya’daki siyasi boşluktan ve güvenlik eksikliğinden yararlandığını söylemiş ve örgütün komşu ülkelere yayılabileceği uyarısında bulunmuştu.

BM Güvenlik Konseyi’ne konuşan Kobler, IŞİD’in yayılışını engellemenin son derece önemli olduğunu, örgütün doğuya, batıya ve güneye doğru ilerleyişini sürdürdüğünü belirtti.

İstihbarat yetkilileri, örgütün ilk hedefinin Libya’da yeni bir halifelik kurmak olduğunu düşünüyor.

Amerika’nın Libya’da IŞİD’i yenme hedefi, Libya meclisindeki milletvekillerinin fikir ayrılıklarına son vererek bir hükümet kurmasına bağlı.

Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Libya’da birlik oluşturulmasının önemine dikkat çekiyor. Clapper, Libya’da beraber çalışabilecekleri bir hükümet olmasını dilediklerini ve bu hükümetten ülkede askeri operasyonlar için izin almayı umduklarını ifade etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG