Erişilebilirlik

Libya'da Haftar'a Bağlı Güçler Trablusgarp'a İlerliyor


Haftar'a bağlı güçler (arşiv)
Haftar'a bağlı güçler (arşiv)

Libya’nın doğusunu kontrol eden ve eski general Halife Haftar’a bağlı ‘Libya Ulusal Ordusu’ başkent Trablusgarp’ın eteklerine yaklaştı. Kente bağlı uluslararası havalimanının da Haftar’ın güçlerinin eline geçtiği bildiriliyor.

Arap medyası Haftar’a bağlı güçleri şu an faaliyette olmayan Trablusgarp Uluslararası Havalimanı’na giren bir video yayınladı. Silahlı güçler havaalanının boş terminal binalarıyla apron ve uçak pistlerinde mevzilendi. Havaalanının el değiştirmesi sırasında çatışma yaşanmadı.

Halife Haftar
Halife Haftar

Videolarda bölge halkının sokakta Haftar’a bağlı güçleri alkışladığı da görülüyor. Suudi el Arabiya televizyonu, Haftar güçlerinin başkente bağlı Halat el Fargan bölgesine girdiğini bildirdi. VOA bu bilgiyi bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.

Haftar’ın askeri sözcüsü Albay Ahmet Elmismari, düzenlediği basın toplantısında ilerleme kaydettiklerini açıkladı. Elmismari, Haftar güçlerinin şu ana kadar Ğaryan, Cenduba, Kasr el Beşir ve Suvani kasabalarını ele geçirdiğini, çatışmalarda 14 asker kaybettiklerini söyledi.

Albay Elmismari, ayrıca Haftar’a bağlı savaş uçaklarının Trablusgarp’ın güneyindeki Bab el Aziziye’deki askeri bölgeye dört sorti hava saldırısı düzenlediğini, ancak bu saldırıda ölen olmadığını bildirdi. Sözcü, bununla birlikte Misurata’dan kalkan karşıt güçlere bağlı bir uçağın Ğariyan’da saldırı düzenlediğini ve sivil kayıplara yol açtığını iddia etti.

BM desteğine sahip Libya silahlı güçlerine bağlı askerler, Trablusgarp'ın kuzeyindeki sahil kasabası Tacura'da mevzilendi
BM desteğine sahip Libya silahlı güçlerine bağlı askerler, Trablusgarp'ın kuzeyindeki sahil kasabası Tacura'da mevzilendi

Ürdün’de bulunan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, çatışmalara son verilmesi çağrısında bulundu ve “BM Libya halkına destekten asla vazgeçmeyecek” diye konuştu.

Halen Libya’da bulunan BM Özel Temsilcisi Ghassan Salame de durumu yakından izlediğini bildirdi. Salame, Trablusgarp çevresindeki bazı yerlerde gerginliğin arttığını ve kendisinin durumu dakika dakika izlediğini açıkladı.

Kahire’de Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sissi, uluslararası topluma Libya’nın başkentinde istikrarın tesisi yönünde adım atma çağrısında bulundu. Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü de Kahire’de resmi ziyarette bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a, eski lider Albay Muammer Kaddafi’nin devrildiği 2011’den bu yana Libya’nın kontroldan çıktığını söylediğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da taraflara çatışmalara son verip görüşmelere başlama çağrısında bulundu. Lavrov, uluslararası toplumun duruma kötüleşmeden müdahale etmesi gerektiğini belritti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG