Erişilebilirlik

Liberya’nın Eski Devlet Başkanı Taylor Savaş Suçlusu


Charles Taylor, Liberya’nın komşusu Sierra Leone'de 1991-2002 yılları arasındaki iç savaşta on binlerce kişiyi öldüren asileri desteklemekle suçlanıyordu.

Charles Taylor mahkemenin kararını dinliyor
Charles Taylor mahkemenin kararını dinliyor

Taylor’un elmas karşılığında, toplu tecavüz, cinayet, yağmalama ve adam kaçırma olaylarından sorumlu Birleşik Devrimci Cephe Örgütü'ne silah sattığı öne sürülüyordu. Çoğu çocuk yaşındaki Birleşik Devrimci Cephe gerillaları, sivil halkı korkutmak için on binlerce kişinin el, kol ve bacaklarını kesmekle nam salmıştı. Tarihte eşine az rastlanan bu vahşetten en az 1,2 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Sierra Leone Savaş Suçları Mahkemesi Taylor'ın, hem insanlığa karşı suç hem de savaş suçları işlediğine hükmetti. Baş yargıç Richard Lussick, Taylor’un iddianamede bulunan 11 ayrı suçlamanın hepsinden de suçlu bulunduğunu açıkladı.

Mahkeme, eski devlet başkanının Birleşik Devrimci Cephe gerillalarının kontrol etmediğine ancak işledikleri suçlardan haberdar olmasına rağmen onları desteklemeye ve silahlandırmaya devem ettiğine karar verdi.

Charles Taylor, 1946 yılında, Adolf Hitler’in ölümünden sonra Almanya’yı kısa bir süre yöneten Karl Doenitz’ten bu yana savaş suçlarından hüküm giyen ilk devlet başkanı oldu.

Eski bir gerilla lideri olan Taylor, 1997'de Liberya’da devlet başkanı seçilmiş 2003 yılında da Nijerya'ya sürgüne gitmişti. Hakkında o yıl savaş suçları davası açılan, 2006 yılında tutuklanan ve beş yıldır yargılanmakta olan Taylor’un cezası 30 Mayıs’ta beli olacak.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları Gözlem örgütleri kararı memnunlukla karşıladı ve yetkilerini kötüye kullanan yöneticilere ders olması umudunu dile getirdi.

XS
SM
MD
LG