Erişilebilirlik

Liberation Gazetesinde Mali Kriz


Dünyada medya sektöründe yaşanan mali krizin son kurbanı Fransız Liberation gazetesi oldu. Fransa’nın ünlü gazetelerinden Liberation ciddi bir mali krizden geçiyor ve tiraj kaybı yaşıyor

40 yılı aşkın süredir Fransız siyasi hayatının ayrılmaz bir parçası haline gelen Liberation, tiraj kaybı ve mali kriz karşısında var olma mücadelesi veriyor.

Gazete hissedarlarının, krizden çıkış için gazeteyi sosyal medya ve televizyon stüdyolarının da bulunduğu bir kültür merkezine dönüştürme çalışanları ve maaşlarının yüzde 10 aşağıya çekilmesi önerisi çalışanları öfkelendirdi.

Bir gün greve çıkan gazete çalışanları, grevi keserek, okurlarına herşeyi anlatma yolunu seçti. Liberation hafta sonu “Biz gazeteyiz, bar, restorant ya da sosyl medya değil” manşetiyle çıktı.

Ciddi maddi krizden geçen Liberation gazetesi, aylardır gazete sahipleri ile çalışanlar arasında gerginliğe sahne oluyor. 2013 yılında 1 milyon Euro’dan fazla kayıp yaşayan gazetenin satışları da yüzde 15 oranında düştü. Fransız gazeteleri içinde kağıt satışı en hızlı düşen Liberation, 100 bin satıyor. Yönetim krizden çıkmak için 4 milyon Euro’luk tasarruf öngören yeni bir planı harekete geçirmek istiyor.

Gazetenin hissedarlarından işadamı Bruno Ledoux tarafından hazırlanan değişim planı bir e-posta ile sızınca, gazete çalışanları ayaklandı. E-posta mesajında, çalışanlar için kullanılan sert sözlerin yanı sıra değişim planının içeriği de öfkeye yol açtı. Çalışanlar plana karşı çıkarak, bundan 40 yıl önce gazetenin kurulmasını sağlayan değerlere sahip çıkacaklarını dile getirdiler.

Bir günlük grevin ardından, yeniden gazeteyi ele alan Liberation çalışanları, dev puntolarla, “Biz gazeteyiz! Restoran, sosyal medya, kültür evi, televizyon stüdyosu ya da bar değiliz” manşetini attılar.

Kağıt baskının yanısıra ciddi yönetsel problemler de olduğunu belirten gazete çalışanlarının yüzde 90’ı, Genel Yayın Yönetmeni Nicolas Demorand ve yardımcısı Philippe Nicolas’ın istifasını istediler. Ancak hissedarlar her iki isme de tam destek verdiklerini açıkladı.

‘21. Yüzyıl’ın Flore’unu yaratacağız’

Libertion yönetiminin getirmek isediği plana göre, Liberation sadece kağıt üzerinde basılan bir gazete olmaktan çıkarılacak. Gazete çalışanları başka bir binaya taşınacak, gazetenin Rue Berenger’deki tarihi sekiz katlı binası, televizyon ve radyo stüdyosu, dijital haber odası, lokanta, bar ve konferans salonunun da bulunduğu, kar getiren bir kültür merkezine dönüştürülecek. Çalışanların maaşı gönüllü olarak aşağı çekilecek, televizyon ve radyo için gönüllü üniversite öğrencileri kullanılacak.

Planda, çalışanların da maaşlarının yüzde 10 azaltılması öngörülüyor. Ledoux bu planını, ünlü filozof Jean Paul Sartre’ın bundan tam 40 yıl önce gazeteyi kurduğu “Le Flore” Cafe’sine gönderme yaparak, “21. Yüzyılın Flore’unu yaratacağız” diye sunuyor.

Ledoux, ünlü Rotschild ailesinden, Edouard de Rotschild ile birlikte gazetenin yüzde 52 hissesini elinde tutuyor. Hissedarlar, bu projenin hayata geçmemesi durumunda gazetenin batmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiriyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG