Erişilebilirlik

Leyla İmret: 22 Yıl Sonra Döndü Başkan Oldu


BDP Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret
BDP Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret

Barış ve Demokrasi Partili 27 yaşındaki Leyla İmret, 22 yıl Almanya'da yaşadıktan sonra geri döndüğü Cizre'nin en genç ve ilk kadın belediye başkanı seçildi ve hikayesini Amerika'nın Sesi'ne anlattı

Barış ve Demokrasi Partisi'nden 36 bin 403 oy alarak Şırnak'ın Cizre Belediye Başkanlığı'nı kazanan 27 yaşındaki Leyla İmret, kadın başkan olarak ilçede bir ilki gerçekleştirdi.

Leyla İmret, Cizreliler’den yüksek oy desteğini almanın yanısıra, Türkiye’nin en genç belediye başkanlarından biri de oldu. Ancak Cizre’yle 22 yıl süren bir ayrılık girmiş arasına. İmret, öyküsünü Amerika’nın Sesi’ne anlattı.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00
Linki indirmek için

Mehtap Çolak Yılmaz: Leyla İmret, Türkiye genelinde rekor oyla belediye başkanlığının kazanıldığı yerlerden biri olan Şırnak’ın Cizre ilçesinin belediye başkanı seçildiniz. 27 yaşındasınız. Tebrik ederiz öncelikle. En son ne zaman Cizre’deydiniz adaylığınızı koymadan önce?

Leyla İmret: Ben 5 yaşındayken babamı kaybettim. Ondan sonra ailenin üstünde çok baskılar olduğu için 1993’te Mersin’e göç etmek zorunda kaldık. 1996’da da Almanya’ya göç ettik. 17 sene orada yaşadım. Orada halam ve dayımın yanında kaldım. O süreçte kültür kurumlarında çalıştım eğitimin yanı sıra. 2013’te de kesin dönüş yaptım. Sekizinci aydan beri ülkemin hasretinden ve ailemin de burada yaşamasından dolayıydı kesin dönüş kararım. Kesin dönüş yaparken aklımda böyle bir karar yoktu.

Mehtap Çolak Yılmaz: 22 yıl sonra döndüğünüzde çocukluğunuzda bıraktığınız Cizre’yi bulabildiniz mi?

Leyla İmret: Ben 5 yaşındayken babamı kaybettiğim için kötü anılar vardı hep. Güzel şeyler yoktu. Çünkü 90’lı yıllarda Cizre’de baskı vardı. Ölümler çoktu. Savaş alanı gibiydi Cizre’miz. Merak ediyordum hep. Doğduğum yeri sokak sokak gezmek hayalimdi. Eski evimizi görmek hep hayalimdi ve ilk yaptığım şey de buydu. Orada babamı kaybetmiştim. Sonra babamın yanına gittim mezarına. Ve o gün kendimi burada, buraya ait buldum. Geldikten sonra da halkım için bir şeyler yapmak istedim. En iyi şekilde halkıma hizmet etmek istiyorum.

Mehtap Çolak Yılmaz: Yüzde 83 oy oranıyla seçildiniz. Büyük destek var 32 bin 137 seçmenin bulunduğu Cizre’de. İlk ne yapıyor olacaksınız?

Leyla İmret: Böyle büyük bir oranla kazanmak ayrıca onur verici bir şeydi. Her oyun, halkın verdiği bir hak düşüyor üstüme. Bu da büyük bir ağırlıktır. Ben de en güzel şekilde halkıma hizmet edeceğim. Belediye halkın belediyesidir. Onların fikirlerini alacağız. Cizre’nin ilk etapta hangi sorunu varsa onları çözeceğiz. Avrupa ülkelerinde de kaldığım için, Cizre’nin kısa bir zamanda onlarla kardeş belediye olmalarını sağlayıp, ilçemizde kısa zamanda kadının sesinin daha çok duyulabileceğini umuyorum. Çünkü artık insanların daha mutlu ve huzurlu olması için çaba göstermeye devam edeceğiz.

Mehtap Çolak Yılmaz: Sizce şu anda Cizre’nin çözülmesi gereken en önemli sorunu ne?

Leyla İmret: Cizre’de ilk ihtiyaç duyulan şeyler oksijenin iyi olması ve temiz sudur. Bunlar hemen zaten hallolacak. Burası çok değerli ve tarihi bir bölge. Bu değerlere sahip çıkılacak ve insanların daha rahat edeceği bir şehir haline getirmeye çalışacağım.
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG