Erişilebilirlik

Leonard Cohen Sevenlerine Veda Etti


Leonard Cohen Sevenlerine Veda Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Kanadalı ünlü müzisyen Leonard Cohen, 82 yaşında hayatını kaybetti.

Sanatçının oğlu Adam, yayınladığı açıklamada, “Babam Los Angeles’taki evinde huzur içinde hayata gözlerini yumdu. Son anlarına kadar kendine özgü mizah anlayışıyla beste yapmaya devam etti” dedi.

Cohen’in ölüm nedeni ise açıklanmadı.

Sanatçının son albümü “You Want It Darker”, geçtiğimiz ay piyasaya çıkmıştı.

Leonard Cohen’in en çok bilinen şarkısı, reality show’lardan sinema yapımlarına, düğünlerden televizyon dizilerine, YouTube videolarından cenaze törenlerine ve lise konserlerine kadar birçok yer ve zamanda çalınan “Hallelujah” oldu. “Hallelujah”yı en son genç şarkıcı Tori Kelly, 2016 Emmy Ödülleri töreninin geçen yıl hayata veda eden sanatçıları anmaya ayrılan bölümünde seslendirmişti.

Cohen’in bilinen diğer şarkıları arasında "Suzanne," “Bird on a Wire," "Hey, That's No Way to Say Good-bye," ve "So Long Marianne" de var.

Sanatçı, verdiği bir röportajda, şair olarak hayatını kazanamadığı için müzik dünyasına adım attığını söylemişti. McGill Üniversitesi’nde öğrenciyken ilk şiir kitabı "Let Us Compare Mythologies"i yayınlayan Cohen, olumlu yorumlar almış, daha sonra şiir ve roman yazmaya devam etmişti.

Cohen, 1960’lı yılların sonunda müziğe geçiş yaptı. Kendine özgü bariton sesi, yaş aldıkça daha da derinleşti ve çağdaşı diğer şarkıcılardan daha farklı bir havaya büründü.

Cohen’in şarkıları, yıllar içinde Judy Collins, Roberta Flack, U2, Trisha Yearwood ve Elton John gibi birçok sanatçı tarafından seslendirildi.

2008 yılında Rock and Roll Hall of Fame’e kabul edilen Cohen, 2010’da ise Grammy’den “hayat boyu başarı” ödülü aldı.

Yahudi bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Leonard Cohen, 1990’lı yılların sonunda bir Budist tapınağına girdi ve Budist rahibi oldu. Cohen, eski menajerinin kendisinden milyonlarca dolar çaldığının ve büyük bir vergi borcuyla karşı karşıya kaldığının anlaşılması üzerine para kazanabilmek için yıllar sonra yeniden müzik yapmaya ve sahneye çıkmaya başladı.

2008’den 2010’a durmaksızın turneye çıkan Cohen, çıkardığı albümlerle ekonomik durumunu düzeltmeyi başardı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau yaptığı açıklamada, “Başka hiçbir sanatçının sesi ve müziği Leonard Cohen’inkine benzemedi. Cohen’in müziği birçok nesli etkiledi. Hem Kanada hem tüm dünya onu çok özleyecek” dedi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG