Erişilebilirlik

Lavrov: "Rusya'ya Kalırsa Savaş Olmaz"


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna krizine ilişkin açıklamalarda bulundu ve ülkesinin savaş istemediğini söyledi. Lavrov, “Eğer bu Rusya’ya ait bir karar olacaksa savaş olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Lavrov, ülkesinin Ukrayna’yla bir savaş istemediğini, ancak kendilerinin güvenlikle ilgili çıkarlarının da kabaca gözardı edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Rusya’da yayın yapan bir radyo kanalına röportaj veren Lavrov, Batılı ülkelerin Rusya’nın çıkarlarını görmezden geldiklerini kaydetti. Lavrov, şu aşamada en azından Rusya’nın taleplerine ABD ve NATO tarafından yazılı bir yanıt verilmiş olmasını da olumlu değerlendirdiğini dile getirdi. Rusya’ya verilen yanıtta neler olduğuna ilişkin ayrıntı paylaşmayan Lavrov, buna karşın ABD’nin yazılı önerilerinin NATO’nunkilerden daha iyi olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov İsviçre'de biraraya gelmişler ve Ukrayna krizini görüşmüşlerdi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov İsviçre'de biraraya gelmişler ve Ukrayna krizini görüşmüşlerdi.

Bir süre önce ABD Dışişleri Bakanı Blinken’la biraraya gelen Lavrov, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde yeniden Blinken’la görüşmelerini beklediğini söyledi.

Putin ve Macron telefonda görüştü

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Kremlin’den Macron ve Putin arasında yapılan telefon görüşmesiyle ilgili açıklamada iki liderin Rusya’ya hukuki açıdan bağlayıcı ve uzun vadeli güvenlik garantileri sağlanması konusunu ele aldıkları bildirildi.

Rus TASS haber ajansına göre Putin, görüşmede Macron’a, ABD ve NATO’nun verdiği yazılı resmi yanıtta Rusya’nın ana güvenlik kaygılarına değinmediğini söyledi. Putin’in Macron’a ayrıca Rusya’nın ABD ve NATO’nun verdiği yanıtları dikkatle değerlendirme altına alacağı ve ileride atılacak adımlara ilişkin karar vereceğini de ilettiği bildirildi. Kremlin, Putin ve Macron’un Avrupa’nın güvenliğine ilişkin kapsamlı çerçevede diyaloğu sürdürme kararı aldıklarını da aktardı.

"Rusya masanın üzerine silah koyuyor"

ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan ise Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın savaşmak istemediğini söylediğini, ancak ABD'yle Ukrayna sınırına yaptığı asker yığınağına ilişkin müzakerelerde "masanın üzerine silah koyduğunu" ifade etti.

Sullivan, Moskova'da katıldığı online brifingde, onbinlerce Rus askeri yığınağının "olağanüstü" olduğunu, bu durumun sıradan bir askeri tatbikat olarak tanımlanamayacağını kaydetti.

Sullivan, gazetecilere, "Bu durum, karşılıklı tartışma ya da müzakere yapmamıza denktir. Masaya silah koyup barışçı niyetle geldiğimi söylersem bu bir tehdittir. Şu anda tanık olduğumuz durum, bu" dedi.

ABD'li Büyükelçi, sözlerine, "Rus hükümetinin sözüne sadık kalmasını, Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamadığını ve Ukrayna'yı işgal etmeyeceğini umuyoruz. Ancak gerçekler, Rusya'nın şu anda bunu yapma becerisine sahip olduğunu gösteriyor" şeklinde devam etti.

Washington'un şimdi Rusya'nın ABD ve NATO'nun Ukrayna krizinden diplomasi yoluyla çıkışa ilişkin yazılı taslağına yanıt vermesini beklediğini söyleyen Sullivan, Rusya'yı Ukrayna sınırı yakınındaki askerlerini geri çekmeye çağırdı. Rusya'ya sunulan yazılı belgelerin krizi yatıştırmanın yollarını içerdiğini belirten Büyükelçi Sullivan, Avrupa'daki askeri tatbikatların ve Ukrayna'ya silah satışlarının daha şeffaf biçimde yapılmasıyla ilgili öneriler de sunduklarını söyledi.

Sullivan, "Rus hükümetiyle karşılıklı şeffaflık olasılığına değindik. Buna Ukrayna'daki taarruz silah sistemleri, askeri tatbikatlara ilişkin güvenin arttırılması yönünde önlemler ve Avrupa'daki manevralar dahil" dedi.

Diplomasinin ileriye yönelik tek yol olduğunu yineleyen Sullivan, Amerikalı ve Rus diplomatlar arasında telefon görüşmesi ya da yüz yüze görüşme yapılmasını umduğunu söyledi.

Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulanmasının Batı'nın vereceği yanıtın sadece tek bir parçası olacağını bildiren Sullivan, atılacak diğer adımlar arasında ihracat kısıtlamaları ve Avrupa'daki müttefiklerin savunma gücünün pekiştirilmesi olacağını dile getirdi. Sullivan, ABD'nin ayrıca Rusya'dan Almanya'ya uzanan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının işletimini de engelleyici adımlar atabileceğini sözlerine ekledi.

"Moskova Ukrayna saldırısı konusunda henüz kararını vermedi"

Almanya Dış İstihbarat Dairesi (BND) Başkanı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmaya hazırlandığını, ancak saldırıp saldırmama konusundaki kararını henüz vermediğini söyledi.

BND Başkanı Bruno Kahl, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Henüz saldırı kararının verildiğini sanmıyorum" dedi.

Almanya'nın Litvanya'daki askeri varlığını arttırma müzakereleri

Öte yandan Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Ukrayna'yla ilgili "son gelişmeler ışığında" Almanya'nın Litvanya'daki askeri varlığını arttırma konusunda müzakerelerde bulunduklarını söyledi.

Litvanya Cumhurbaşkanı, "Son gelişmeler çerçevesinde NATO'nun doğu kanadını güçlendirmemiz gerektiği için Litvanya'daki Alman askeri varlığını ve NATO'nun Geliştirilmiş İleri Kuvvetleri'ni arttırma olasılığı üzerine görüşmeler yapıyoruz" dedi.

Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas da ek müttefik askeri güçlerin Litvanya'ya gönderilmesi için planların şimdiden yapıldığını, bu planlara, askerlerin nerelerde konuşlandırılacağının dahil olduğunu söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Arvydas Anusauskas, "Rusya'nın tavrı ne kadar saldırganlaşırsa Litvanya'daki müttefik kuvvetlerin sayısı da o kadar artacak" dedi.

Belarus Cumhurbaşkanı: "Ukrayna'yla savaş çıkmayacağına neredeyse eminim"

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko da Cuma günü Ukrayna kriziyle ilgili bir soruya, savaş olmayacağı konusunda neredeyse emin olduğunu söyledi.

Rusya'nın en yakın müttefiklerinden biri olan Belarus Cumhurbaşkanı, ülkesinin savaşa ilişkin hiçbir ilgisi olmadığını dile getirdi.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG