Erişilebilirlik

Lavrov: ‘IŞİD’e Karşı Aktif İşbirliği Yaparız’


Moskova hattında yakın zamanların en gergin ilişkilerinin yaşandığı bir dönemde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la buluşmasında, “IŞİD’e karşı savaşan güçlerle aktif işbirliğine hazırız,” dedi.

Demirtaş, Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda Sergey Lavrov’la biraraya geldi. CHA (Cihan Haber Ajansı) tarafından verilen habere göre, heyetler arasındaki görüşme başlamadan önce bir açıklamada bulunan Lavrov, IŞİD ile mücadele eden güçlerle aktif işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, HDP’nin Suriye ile ilgili düşüncelerini dikkate alacaklarını belirtti. Sergey Lavrov’un konuklarına oldukça sıcak davrandığı gözlenirken, HDP lideri Demirtaş’a, “Son seçimler, Türkiye’nin siyasi hayatında önemli bir rol oynadığınızı gösterdi,” dedi. Lavrov, Ankara’daki hükümete karşı tutumlarının hiçbir şeklide Türk halkına karşı genişlemeyeceğinin altını özellikle çizdi.

Demirtaş: “Yurttaşlar sorumlu değil”

24 Kasım’da, Suriye ile sınır bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus jetinin düşürülmesinden bu yana Ankara-Moskova ilişkilerinde giderek hızla yükseldiği gözlenen bir gerginlik dikkati çekiyor. Moskova, sık sık, Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiğini ve kaçak petrolünü aldığını ileri sürüyor.

Selahattin Demirtaş, Lavrov ile basına kapalı görüşmesinden önce Rusya ile ilişkilere büyük önem verdiklerini söyledi. HDP lideri Demirtaş, gerilime dayalı, gerginlik üzerinden politika üretmeyi temel alan bir çizgiyi benimsemediklerini ifade etti.

Demirtaş, bu çerçevede, Rus jetinin düşürülmesini doğru bulmadıklarını ve halen iki ülke arasında yaşanan krizin iki topluma ve halklara zarar vermeden bir çözüme doğru gitmesini istediklerini kaydetti. Selahattin Demirtaş, “Türkiye yurttaşlarının bu krizde bir sorumluluğu yok,” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, birkaç hafta önce de ABD’nin başkenti Washington’u ziyaret etmişti. Demirtaş’ın bu ziyareti ve çeşitli yerlerde yaptığı konuşmalar da ilgiyle izlenmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG