Erişilebilirlik

“Latin Amerika’nın Avrupa gıda piyasasındaki etkisi artabilir”


Latin Amerika'da çok çeşitli tarım ürünleri ucuz maliyetlerle üretiliyor.
Latin Amerika'da çok çeşitli tarım ürünleri ucuz maliyetlerle üretiliyor.

Avrupalı çiftçi protestolarında gündemlerden biri de Latin Amerika’dan ithal edilen ucuz gıda. Nüfusunun iki katına yetecek kadar gıda üreten Latin Amerika’da, üretim maliyetlerini arttıran sosyal ve çevresel standartların uygulanmıyor olması, fiyat rekabetinde Avrupalı üreticileri olumsuz etkiliyor.

Avrupa Birliği (AB) ve hükümetlerin tarım politikaları, artan enerji ve üretim maliyetleri gibi konuları protesto için sokaklara çıkan Avrupalı çiftçilerin gündeme getirdiği konulardan biri de Latin Amerika’dan ithal edilen ucuz gıda ürünleriyle rekabette dezavantajlı konumda olmaları.

Avrupalı gıda üreticilerine Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı çerçevesinde yatırım gerektiren ve üretim maliyetlerini arttıran çevresel standartların getirilmesinin ardından, bu standartların uygulanmadığı Latin Amerika menşeili gıda ürünlerinin daha ucuz olmasından ötürü pazar payını artırdığı kaydediliyor.

İhtiyacı olan gıda miktarının iki katını üreten Latin Amerika, dünyanın en büyük gıda ihracatçısı bölgelerinden biri ve Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması bulunuyor.

Ürettiği gıdanın yüzde 40’ını ihraç eden bölgeden, Avrupa’ya ihraç edilen kalemler arasında Arjantin’den büyükbaş hayvan eti, Brezilya’dan tavuk ve kahve, Meksika’dan avokado ve mısır, Peru’dan çilek, Ekvador’dan muz, Şili’den yaban mersini ve elma gibi çok sayıda ürün bulunuyor.

VOA Türkçe’ye konuşan tarım ekonomisi uzmanı Juan Marrero, Venezuela hariç bölgedeki tüm ülkelerin, Avrupa’ya gıda ve tarım ürünleri ihraç ettiğini ve başta Arjantin, Brezilya ve Meksika’da teknolojik imkânları kullanan ve büyük arazilerde üretim yapan gıda üreticilerinin, Avrupa’daki pazar hacmini arttırma olanağına dikkat çekiyor.

Tarım ekonomisi uzmanı Juan Marrero VOA Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu.
Tarım ekonomisi uzmanı Juan Marrero VOA Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu.

Marrero “Latin Amerika’nın tarımsal üretkenliğini artırmak; başta iklim değişikliği olmak üzere değişen çevresel koşullara adapte olabilmek ve Avrupa ile birlikte dünya gıda pazarında daha etkin bir rol oynamak için tarihi bir fırsatı bulunuyor. Latin Amerika, aynı Türkiye gibi, Avrupa’nın önemli gıda tedarikçileri arasında yer alabilecek olanaklara sahip” diye konuştu.

Protestolarda dile getirilen AB ile Latin Amerika arasındaki serbest ticaret anlaşmasının iptalinin uygulanabilir görünmediğini kaydeden uzman, ancak ithal edilen ürünlere bazı standartların getirilmesinin beklenebileceğini söyledi.

Latin Amerika’nın sahip olduğu bereketli ve ekilebilir topraklar, geniş ovalar, su ve güneş gibi tarım ve hayvancılık için uygun koşullara sahip olması, verimin artmasına ve üretim maliyetlerin düşmesine yol açıyor.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG