Erişilebilirlik

Kızarmış Balık Felç Riskini Arttırıyor


Kızarmış Balık Felç Riskini Arttırıyor
Kızarmış Balık Felç Riskini Arttırıyor

Balık yemek sağlığa yarlı. Baralıkta kalbe iyi gelen Omega-3 yağ asidi bulunuyor. Ancak Amerika’da yapılan yeni bir araştırma ne kadar balık yediğimizin yanı sıra yediğimiz balığı nasıl hazırladığımızın da önemli olduğunu ortaya koyuyor. Yanlış hazırlanan balık felç riski yaratıyor.

Amerika’nın güneydoğu eyaletleri felç hattı olarak da bilinir. Bu eyaletlerde yaşayanların felçten ölme riski yüzde 20 ile 40 daha fazla. Felç beyne giden kanın ani bir pıhtılaşma sonucu kesilmesi yüzünden meydana gelir. 22 bin Amerikalı üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, felcin sorumlusu kızarmış balık.

Felç hattının içindeki eyaletlerde yaşayan halk haftada en az iki kez kızarmış balık yiyor. Yağda kızaran balık daha kalorili, yağ ve kolestrol seviyesi daha yüksek oluyor. Siyah Amerikalılar beyazlardan üç kat daha fazla miktarda kızarmış balık yemeyi tercih ediyor. Siyahlar başka bölgelerde de daha çok kalp krizi geçirme riskiyle karşı karşıya.

Amerikan Kalp Derneği haftada en az iki kez balık yenmesini ancak balığın ızgarada ya da fırında pişirilmesini tavsiye ediyor.

Alabama Üniversitesi’nden Virginia Howard, kızarmış balığın kalp için yararlı olmadığını, aksine kalbe zarar verdiğini söylüyor.

Araştırma kısaca REGARDS olarak bilinen ‘Felcin Sebeplerinde Coğrafi ve Irksal Farklılıklar’ adlı hükümet tarafından desteklenen bir çalışmanın parçası. REGARDS kalp hastalıkları ve felçte bölgesel ve ırksal farklılıkların rolünü belirlemeye çalışıyor.

Araştırmaya katılanlar hangi sıklıkta midye, istridye, ton balığı, kızartma ve kızartılmamış balık yedikleriyle ilgili soruları yanıtlamış.

Howard felç hattı içinde yaşayanların somon ya da kılıç balığı gibi Omega-3 yağ asit oranı yüksek balık yemediklerini söylüyor.

Bazı balık çeşitleri kızartmaya daha elverişli. Sağlıklı balık çeşitleri kızartmaya elverişli olmayabilir.

Howard REGARDS çalışmaya devam edeceklerini, felçle tüketilen gıdalar arasında ilişki kurulup kurulamayacağını belirlemeye çalışacaklarını söyledi.

Kızarmış balıkla felç ilişkisini anlatan çalışma Nöroloji dergisinde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG