Erişilebilirlik

Kyoto Protokolü 2020 Yılına Kadar Yürürlükte


Doha’daki BM İklim Konferansı’na katılan yaklaşık 200 ülke, Kyoto Protokol’ünü 2020 yılına kadar uzatma kararı aldı.

1997 tarihli anlaşma, sanayileşmiş ülkelerin sera etkisine yol açan karbon salınımını azaltmasını öngörüyor. Anlaşmanın süresi 31 Aralık’ta sona eriyordu.

12 günlük İklim Konferansı’nın Cuma günü sona ermesi bekleniyordu, ancak heyetler arasındaki görüş ayrılıkları yüzünden Cumartesi günü de görüşmeler devam etti.


Gelişmekte olan ülkeler Kyoto Protokol’ünün uzatılmasını istiyordu. Bu ülkeler ayrıca, sanayileşmiş ülkelerin 2020’ye kadar yapacakları yıllık yardımların miktarını 100 milyar Dolar’a çıkarmaları konusunda daha somut taahhüt arayışındaydı. Sanayileşmiş ülkeler yaklaşık üç yıl önce bu tür genel bir vaatte bulunmuştu. Ancak zengin ülkeler, küresel mali kriz ve bütçe sorunları nedeniyle yardımlar konusunda kesin bir taahhüde girme konusunda isteksizdi.

Amerika gibi bazı ülkeler, Kyoto Protokol’ünü onaylamamıştı. Kanada, Japonya, Yeni Zelanda ve Rusya ise protokolün bir sonraki aşamasından kendilerini muaf tutan ülkeler arasında. Bu çekinceler, süresi uzatılan protokolün yalnızca, küresel karbon salınımının %15’inden veya azından sorumlu olan ülkeleri kapsayacağı anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG