Erişilebilirlik

KYB ve Goran Yeniden Birleşiyor mu?


Irak Kürt Bölgesi’nde faaliyet gösteren Celal Talabani’nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile KYB’den ayrılanların kurduğu Goran Hareketi, yeniden birleşme için görüşmelere başladı.

İddiaya göre görüşmeler KYB Politbüro Üyesi Mala Bahtiyar’ın çağrısı üzerine yapıldı. Süleymaniye’deki KYB bürosunda bir araya gelen taraflar yeniden birleşme konusunu masaya yatırdı. Amerikanın Sesi’nin ulaştığı KYB kaynakları görüşmeyi doğruladı. Toplantıya 35 üst düzey yetkili katıldı. Toplantıya KYB’nin önemli isimlerinden Genel Sekreter Birinci Yardımcıları Kosret Resul ve Berhem Salih ile Politbüro üyesi ve Celal Talabani’nin eşi Hero İbrahim Ahmed katılmadı. Resul ve Salih’in il dışında olduğu öğrenilirken Ahmed’in neden katılmadığı açıklanmadı.

Yoğun tartışmaların yaşandığı toplantıda, birleşmeye dair bir karar alınmadı. Irak Kürt Bölgesinde yayın yapan Rûdaw Medya Ağı’na konuşan KYB Soran Teşkilatı Sorumlusu Sirwa Kuyha, bazı KYB’lilerin birleşme yönünde görüş bildirdiklerini belirterek, “Toplantının öncelikli konusu Sayın Mela Bahtiyar’ın Goran Hareketi’yle birleşerek tek parti olmamıza ilişkin yolun bulunması önerisiydi. Bence Goran’la birleşmemiz imkansız değil. Tek parti olabiliriz. Çünkü Kürdistan’ın içinde bulunduğu mevcut durum bunu gerektiriyor. Birlikte Kürdistan’daki sorunların çözümü için çalışabiliriz” dedi.

Liderliğini Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin yaptığı KYB’den ayrılan Nuşirvan Mustafa ve bir grup partili, Goran adıyla yeni bir parti kurdu. 2010 yılında resmen partileşen Goran 2013'deki milletvekili genel seçimlerinde ise KDP'den sonra ikinci parti olmayı başardı. KDP’nin 38 sandalye aldığı seçimlerde Goran 24 milletvekilliği kazandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG