Erişilebilirlik

KYB Milletvekili Osman: ‘ABD Askerleri Kerkük’te’


Irak merkezi hükümetinin, Şii milis grubu Haşdi Şabi ile birlikte Kerkük’ün denetimini Kürt yönetiminden almasından sonra, kente ilk kez Amerikan askerleri girdi. Bu bilgi, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Kerküklü Irak Parlamentosu Milletvekili Muhammed Osman tarafından paylaşıldı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Osman, Amerikalılar'ın gelişini önemli olduğunu söyledi. Osman, ”Irak güçleri Kerkük’teki etnik ve dini dengeleri iyi bir şekilde sağlayamıyordu. ABD güçleri ile tecrübemiz var, onlar sürekli taraflar arasında dengeyi koruyor. Tüm taraflara yasalara göre yaklaşıyorlar. Anayasaya bağlı olarak hareket ediyorlar. Herkes bunu iyi bir yaklaşım olduğun söylüyor. 16 Ekim'den sonra Kerkük’e gelen gücün bazı çok kötü yaklaşımları var. Örneğin kontrol noktalarında halkı bazen üç saat bekletiyorlardı. Ayrıca gece evlere baskın yapıyorlar ve bazı evlere el koymuşlar. Aynı zaman Kerkük idaresi yasadışı icraatlar yapmış. Bazı Araplar önceden tazminat almışlar ve Irak’ın güneyine dönmüşler buna rağmen şu an valilik ve Kerkük idaresi onlara ‘tekrar dönün’ çağrıları yapıyor. Bazı zirai sözleşmeler yapılmış önceden, şimdi o sözleşmeleri fesih etmeye çalışıyorlar. Yani Kürtlerden toprağı alıp Araplara veriyorlar. Bazen gece halkı kaçırıyorlar. Bu icraatların hepsi yasadışıdır. Bunun için ABD’den kendi rolünü oynamasını ve bu sorunların tekrar yaşanmaması için aktif bir rol oynamaya istiyoruz” dedi.

Osman, Amerikan birliğinin merkezi hükümetle varılan bir anlaşmayla kente geldiğini ve içinde Kürtler'in de bulunduğu, ortak bir güç oluşturmaya çalıştığını söyledi. Muhammed Osman, “Irak Hükümetine bağlı güçler ve yerel güçlerle ortak bir güç oluşturmak ve Kerkük’ün sorunlarını gidermek ve emniyeti kurmayı amaçlıyorlar. Biz ABD’yle eskiden ortak bir çalışma yapmıştık. Ona göre ABD güçleri bunu en güzel ve adil bire şekilde yapabilir. 2003’ten sonra Irak güçleri, peşmerge ve ABD’nin güçleri ortak bir güç oluşturduk. Bu güç çok verimli oldu. Kerkük’ün istikrarını ve emniyetini sağladık. Halka hizmet ettiler. Yeniden gelen güç aynı tecrübeyi tekrar eder kanaatindeyim ”diye konuştu.

Osman, ABD askerlerinin 28 Kasım itibariyle, hem karadan, hem havadan, kente gelmeye başladığını belirterek, bugün de birliklerin takviye edildiğini ifade etti. Osman, askerlerin petrol sahalarını koruyup korumayacağı yönündeki soruya yanıt vermedi.

Pentagon: 'Koalisyon güçleri bir süredir K1 üssünde'

Amerika'nın Sesi muhabirinin konuyu sorduğu ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü de, koalisyon güçlerinin bir süredir Kerkük'teki K1 hava üssünde bulunduğunu doğruladı.

Sözcü Eric Pahon, "Operasyonel güvenlik nedeniyle, koalisyon askerlerinin genel anlamda dağılımı konusunda spesifik rakamlar vermiyoruz; herhangi bir spesifik coğrafi mekanda ülkelere göre askerlerin detaylarını da paylaşmıyoruz" dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG