Erişilebilirlik

Suriye’nin Kuzeyinde Türkiye Karşıtı Gösteriler


Arşiv foto
Arşiv foto

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün, 13. Büyükelçiler Konferansı’nınkapanış oturumunda yaptığı konuşmanın soru-cevap kısmında, ‘‘muhalif olan Suriyeliler'le rejim arasında bir barışın olması gerektiği’’ şeklindeki sözleri, Suriye’nin kuzeyinde bulunan Azez, El Bab ve Cerablus kentlerinde Türkiye karşıtı eylemlere neden oldu.

Ellerinde Özgür Suriye Ordusu bayraklarıyla toplanan kalabalıklar, Türkiye aleyhine sloganlar atarken bazı videolarda bölgede görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri araçlarına taş atıldığı ve bir Türk bayrağının yakıldığı görüldü.

Bölgeden gelen bilgilere göre, bugün kılınacak Cuma namazından sonra Türkiye aleyhtarı gösterilere devam edilecek.

Dışişleri Bakanlığı: ‘‘Türkiye, Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm için katkı sağlamaya devam edecek’’

Türk basınında yer alan ve Suriye'nin kuzeyinden gelen haberlerle ilgili gazetecilerin soruları üzerine bir açıklama yayınlayan Dışişleri Bakanlığı, ‘‘Suriye ihtilafının başından beri bu ülkedeki krize halkın meşru beklentileri doğrultusunda çözüm bulunması için en çok çaba harcayan ülke’’ olan Türkiye’nin, Suriye halkı ile dayanışmasını sürdüreceğini söyledi.

Açıklamada, ‘‘Bu çerçevede, Türkiye sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi’nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir. Milyonlarca Suriyeliye geçici koruma sağlayan Türkiye, mültecilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için uygun şartların hazırlanması ve ihtilafa BM Güvenlik Konseyi’nin, 2254 sayılı kararında ortaya konulan yol haritası uyarınca çözüm bulunması yönündeki çabalara aktif katkısını sürdürmektedir. Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaşlarıyla işbirliği içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı sağlamaya devam edecektir’’ denildi.

Erdoğan Putin’in, sorunların Şam yönetimiyle çözülmesini tavsiye ettiğini söylemişti

Türkiye’nin yaklaşık bir aydır Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan YPG/PYD güçlerine karşı bir harekat düzenlemek istediği biliniyor. En son Soçi kentinde Rusya liderine Türkiye’nin bu konudaki talebini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vladimir Putin’in kendisine Suriye yönetimiyle diyalog kurulmasını tavsiye ettiğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dönüş yolunda uçakta, ‘‘Bize şunu ima ediyor; ‘Mümkün olduğunca bunları, rejimle birlikte çözme yolunu tercih ederseniz çok daha isabetli olur’ gibi bir yaklaşımı var. Biz de diyoruz ki, şu anda bizim istihbarat örgütümüz Suriye istihbaratıyla zaten bu konuları yürütüyor ama bütün mesele netice almak. Eğer istihbaratımız, Suriye istihbaratıyla bu çalışmayı yürütürken, buna rağmen hala orada terör örgütleri fellik fellik at oynatıyorsa bu konuda bize destek vermeniz gerekiyor diyoruz. Bu konuda da mutabakatımız var’’ demişti.

Çavuşoğlu: ‘‘Putin ve Rus yetkililer, Cumhurbaşkanımızı Esad ile görüştürmek istedi’’

Dün Ankara’daki Büyükelçiler Konferansı’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na soru soran bir gazeteci de Erdoğan’ın bu sözlerinden hareket ederek iki ülke istihbarat teşkilatları arasında bir işbirliği olup olmadığını sordu.

Çavuşoğlu bu soruya, ‘‘Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız zaten o soruya cevap verdiler. Sonuçta uzun zamandır zaten Putin ve Rus yetkililer ‘Sizi rejimle görüştürelim’ diyorlar. Esad ile Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişlerdi. Sonuçta bu istihbaratlar arasındaki görüşmede birçok önemli konular gündeme geliyor’’ yanıtını verdi.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

‘‘Suriye Dışişleri Bakanı’yla da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu’’

Ancak Çavuşoğlu sözlerinin devamında 10-11 Ekim 2021’de Sırbistan’ın Belgrad kentinde düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi’nin 60. yıl toplantısında, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat ile ayak üstü görüşme yaptığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı, ‘‘Benim Bağlantısızlar Toplantısı'nda, Belgrad'da ayaküstü diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanı’yla da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu. O toplantı marjında, yemekten önce. Sonuçta orada da biraz önce söylediğim, bu ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğu. Teröristlerin temizlenmesi lazım. Kim olursa olsun, adı ne olursa olsun ama diğer taraftan muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik’’ dedi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG