Erişilebilirlik

Trump Güney Kore Cumhurbaşkanı ile Pyongyang'ı Görüştü


Başkan Donald Trump ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Güney Kore füzelerinin savaş başlıklarına getirilen sınırlamaların kaldırılması ve Birleşmiş Milletler'de Kuzey Kore’ye karşı daha sert yaptırımlar için çalışılması konusunda uzlaştı.

Hükümet yetkililerinin Seul'da gazetecilere verdiği bilgiye göre, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon, Birleşmiş Milletler’den Kuzey Kore’ye gitmekte olan petrol tankerlerini durdurma seçeneğini değerlendirmesini istedi.

Trump ve Moon’un telefon konuşması 40 dakika sürdü.

Güney Kore'den nükleer tesise operasyon tatbikatı

ABD’nin Kuzey Kore’ye “çok büyük bir askeri karşılık” uyarısının ardından Güney Kore de, Pyongyang’ın ana nükleer tesisine bir operasyonun simülasyonu olarak denize füze fırlattı.

Güney Kore ordusu, atış tatbikatının Pyongyang’ı “güçlü biçimde uyarma” amacı taşıdığını belirtti. Tatbikatta F-15 savaş uçakları ve karadan Japon Denizi’ne fırlatılan “Hyunmoo” balistik füzelerinin kullanıldığı açıklandı.

Güney Kore yeni bir füze denemesine mi hazırlanıyor?

Güney Kore Savunma Bakanlığı ayrıca, Kuzey Kore’nin yeni bir füze denemesine hazırlandığını belirtti. Bunun muhtemelen kıtalararası balistik füze olduğunu kaydeden bakanlık, denemenin ne zaman yapılabileceği konusunda bir tarih vermedi.

Bakanlık yetkilisi Chang Kyung-soo milletvekillerine hitaben yaptığı açıklamada, Seul’un Kuzey Kore’de yeni bir kıtalararası balistik füze denemesi için hazırlıklar yapıldığını gözlediğini söyledi ancak bu değerlendirmeye nasıl vardıkları konusunda detay paylaşmadı.

Beyaz Saray'da ulusal güvenlik toplantısı

Başkan Donald Trump Kuzey Kore’nin hidrojen bombası testini başarıyla gerçekleştirdiğini açıklamasının ardından ulusal güvenlik ekibini Beyaz Saray’da toplamıştı.

Trump, ulusal güvenlik ekibiyle toplantı öncesi ise kilise çıkışında gazetecilerin sorularıyla karşılaştı. Başkan, Amerika’nın Kuzey Kore’ye saldırıp saldırmayacağıyla ilgili bir soruya ‘göreceğiz’ yanıtını vermişti.

Kuzey Kore’nin komşuları nükleer denemenin radyosyona neden olup olmadığını araştırıyor ancak Pyongyang yeraltında yaptığı testin radyasyon yayılmasına neden olmadığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG