Erişilebilirlik

Kuzey Kore'nin Serbest Bıraktığı Amerikalı Öğrenci Öldü


22 yaşındaki Otto Warmbier, geçen hafta ABD'ye koma halinde getirilmişti.
22 yaşındaki Otto Warmbier, geçen hafta ABD'ye koma halinde getirilmişti.

Kuzey Kore tarafından bir buçuk yıl boyunca hapis tutulduktan sonra geçen hafta koma halinde Amerika'ya gönderilen Amerikalı üniversite öğrencisi Otto Warmbier’in kurtarılamadığı açıklandı.

Memleketi Cincinnati’de yatırıldığı hastanede açıklama yapan doktorlar, 22 yaşındaki Warmbier’in Kuzey Kore’de “ağır beyin hasarı geçirdiğini” bildirmişti. Ancak bu duruma neyin yol açtığı bilinmiyor.

Warmbier, Pyongyang’da kaldığı otelde asılı siyasi içerikli bir posteri çalmaktan suçlu bulunmuştu. Kuzey Koreli yetkililer genç öğrencinin geçen Mart’ta mahkumiyetinin açıklanmasını izleyen günlerde komaya girdiğini açıkladı. Kuzey Koreli yetkililer Warmbier’in, gıda zehirlenmesi geçirmesinin ve kendisine uyku ilacı verilmesinin ardından komaya girdiğini iddia ediyor.

Ancak Otto Warmbier’in ailesi, çocuklarının Kuzey Kore’de acımasız muamele gördüğünü söylüyor.

Warmbier ailesine taziyelerini sunan Başkan Donald Trump, yaptığı yazılı açıklamada bir anne babanın çocuklarını hayatının baharında kaybetmesinden daha trajik bir şey olmayacağını belirtti.Trump, Warmbier’in ölümünün, yasalara ve temel insani değerlere saygısı olmayan bir rejimin elinde, gelecekte bu tarz trajedilerin yaşanmasının önlenmesi konusundaki kararlılığı derinleştirdiğini bildirdi.

Warmbier ailesine taziye dileğinde bulunanlar arasında Ohio Valisi John Kasich ve Senatör Rob Portman da var.

Pyongyang rejiminin bu yılın başından bu yana sayısız füze ve iki de nükleer bomba denemesi yapması, Amerika ve Kuzey Kore arasında gerginliğin artmasına yol açmıştı.

Amerikalı yetkililer, Kuzey Kore cezaevlerinde bulunan üç Amerikan vatandaşının hayatından kaygı duyuyor. Washington, Pyongyang’ı bu kişileri siyasi piyon olarak kullanmakla suçluyor. Kuzey Kore’yse, Amerika ve Güney Kore’yi casus göndererek hükümetini devirmeye çalıştığını iddia ediyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG