Erişilebilirlik

Kuzey Kore'nin Füze Denemesi Bölgede Gerginliği Yeniden Arttırdı


Kuzey Kore'nin füze denemesi bölgede gerginliği yeniden arttırmış durumda. Ülkenin yeni lideri Kim Jong Un'un önünde bir seçenek var: ya denemelere devam edecek ya da uzlaşma yoluna girecek.

Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da ülkenin kurucusu Kim İl Sung’un yüzüncü doğum günü ve yeni liderleri Kim Jong Un’un iktidara gelmesi, büyük törenlerle kutlandı.

Kuzey Kore’nin yeni lideri Kim’in, şimdilik babası Kim Jong İl’in izinde olduğu görülüyor. Son füze denemesinin ardından Kuzey Kore’nin nükleer silah denemesi yapacağından kaygı duyuluyor.

Eski CIA başkanı Michael Hayden anlatıyor: “Bunu geçmişte de gördük. Kuzey Kore füze denemesi yapıyor, dünya sert tepki gösteriyor ve Kuzey Kore uzlaşmaya yanaşmaktansa daha kışkırtıcı bir hareket yapıyor. Bu kışkırtıcı hareket de nükleer deneme oluyor.”

Bazıları, Kuzey Kore’nin yeni liderinin kendini göstermeye çalıştığını düşünüyor. Bazılarıysa füze denemesinin engellenemediği görüşünde… Kuzey Kore birkaç hafta önce gıda karşılığında füze denemesi yapmayacağı ve nükleer programını askıya alacağını vadetmişti.

Michael Hayden, “Füze denemesi de, Amerika’dan alınacak gıda yardımı da Kim Jong Un’un babası Kim Jong İl tarafından planlanmıştı. Şu an için Kim Jong İl, babasının kararlaştırdığı bu iki planı da engelleyebilecek güçte değil,” şeklinde konuşuyor.

Birleşmiş Milletler füze denemesini kınadı ve herhangi bir nükleer denemenin ağır bir bedeli olacağı uyarısında bulundu.

Uzmanlara göre mevcut durum Kuzey Kore’nin daha kışkırtıcı adımlar atacağına işaret ettiğini düşünüyor. Pyongyang bu tür adımlarla batının ödün vereceğini umuyor.

Eski Başkan Bush döneminde Beyaz Saray Asya Direktörü Victor Cha, Amerika’nın sabır göstermesini beklemediğini kaydetti: “Bence yaptırımlara odaklanacaklar, askeri tatbikatlar yapılacak, yani Kuzey Kore’yi çevreleme politikası uygulanacak. En azından seçimlere kadar.”

Amerika ve Güney Kore’deki seçimlerle birlikte Çin’de de liderliğin değişecek olması neticesinde bu ülkeler iç gündeme odaklanmış durumda. Kuzey Kore öncelikli konu değil.

Victor Cha, “Bugünkü siyasi ortamda bu ülkelerin yönetimlerinin yeni strateji geliştirmesi beklenmemeli. Bu kötüleşen durumdan kurtulmaya çalışacaklar,” diyor.

Uzmanlar durumun yakın zamanda iyileşmesini beklemediklerini vurguluyor.

XS
SM
MD
LG