Erişilebilirlik

Kuzey Koreli Askerin Nefes Kesen Kaçışı


Kuzey Koreli Askerin Nefes Kesen Kaçışı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Kuzey Koreli bir askerin eski silah arkadaşlarının açtığı ateş altında sınırı geçişi ve Güney Kore askerleri tarafından güvenli bölgeye taşınmasına ilişkin görüntüler paylaşıldı.

13 Kasım'da askerden arındırılmış Panmunjom kasabasından sınırı geçen asker, dört kurşun yarası aldı ve Güney Kore’de bir hastanede tedavi altına alındı.

Amerika öncülüğündeki Birleşmiş Milletler Komutanlığı tarafından yayınlanan görüntülerde askerin duraksayarak Kuzey'e dönmeden önce, askeri sınır çizgisi boyunca bir asker tarafından bir kaç metre takip edildiği görülüyor.

Ağır yaralanan asker, bölünmüş hattın hemen güneyine doğru sürünen üç Güney Koreli asker tarafından emniyet altına alındı.

Turistler için önemli bir cazibe merkezi olan ve iki taraf güçlerinin sınırda karşı karşıya geldiği tek yer olan Panmunjom'da düşman tarafına geçişe çok nadiren rastlanıyor.

Görüntüler, sığınmacı askerin aracının ağır silahlarla donatılmış sınırın hemen yakınında durmadan önce boş bir yol boyunca hızla ilerlemesiyle başlıyor.

Daha sonra asker aracından iniyor ve koşmaya başlıyor. Kuzey Kore askerleriyse silahlarını çekiyor ve ateş ederek kovalıyor.

Birleşmiş Milletler Komutanlığı Sözcüsü Albay Chad Carroll gazetecilere verdiği demeçte, görüntülerin “sınır muhafızlarından birinin Panmunjom'un kuzey tarafına dönmeden birkaç saniye önce, askeri sınır çizgisini geçtiğini" gösterdiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Komutanlığı, saldırının 1953 tarihli ateşkes anlaşmasına aykırı olduğunu belirterek, soruşturmayı ve gelecekte bu tür ihlallerden kaçınmak için alınacak tedbirleri görüşmek üzere bir toplantı yapılmasını istedi.

BM de, olayla ilgili "kapsamlı bir" soruşturma yürüttüğünü açıkladı.

Özel soruşturma ekibinin temel bulguları, Kuzey Kore ordusunun askeri sınır çizgisinde ateş açarak ve geçici olarak bu çizgiyi aşarak ateşkes anlaşmasını ihlal ettiği yönünde.

Birleşmiş Milletler Komutanlığı Sözcüsü Albay Chad Carroll gazetecilere verdiği demeçte, görüntülerin sınır muhafızlarından birinin "Panmunjom'un kuzey tarafına dönmeden birkaç saniye önce askeri sınır çizgsini geçtiğini" gösterdiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Komutanlığı saldırının 1953 tarihli ateşkes anlaşmasına aykırı olduğunu belirterek soruşturmayı ve gelecekte bu tür ihlallerden kaçınmak için alınacak tedbirleri görüşmek üzere bir toplantı yapılmasını istedi.

BM de, olayla ilgili "kapsamlı bir" soruşturma yürüttüğünü açıkladı.

Özel soruşturma ekibinin temel bulguları, Kuzey Kore ordusunun askeri sınır çizgisinde ateş açarak ve geçici olarak bu çizgiyi aşarak ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG