Erişilebilirlik

Kuzey Kore’den Sert Sözler


Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Başkan Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong Un için kullandığı ‘roket adam’ tanımını gündeme getirdi ve ‘roketlerimizin Amerika’nın ana karasını ziyaret etmesini kaçınılmaz hale getirdi’ ifadesini kullandı.

Ri, “Uzun ve zorlu çabalar sonrası, devletimizin nükleer gücünü tamamlamadaki son aşamalardan sadece bir kaç adım uzaktayız. Kuzey Kore’nin, düşman güçleri tarafından uygulanan yaptırımlar karşısında sarsılacağını ya da tutumunu değiştireceğini düşünmek boş bir ümit olur” dedi.

Kuzey Koreli bakan, “eğer suçsuz Amerikalılar intihar saldırılarından zarar görürse tamamen sorumlusu Trump olacaktır” ifadelerini kullandı.

Ri, Trump’ı “nükleer düğmeyi tutan dengesiz megaloman” olarak da niteledi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı, ülkesinin nükleer gücünün savaşı caydırıcı olduğunu belirtti ve bunun Amerika nükleer tehdidiyle Amerika işgaline karşı olduğunu kaydetti.

Amerika’dan güç gösterisi

Bu arada Amerikan B-1B bombardıman uçakları, savaş uçaklarının eşliğinde Kuzey Kore’nin doğusunda uluslararası hava sahasında uçarak güç gösterisinde bulundu.

Savunma Bakanlığı Pentagon, bunun Başkan Donald Trump’ın sahip olduğu bir dizi askeri seçeneği gösterdiğini belirtti.

Söz konusu uçuş Kuzey Kore Dışişleri Bakanı’nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasından önce gerçekleşti.

Pentagon, uçuşun Kuzey ve Güney Kore'yi ayıran askerden arındırılmış bölgenin en kuzey noktasına yapılmış bir uçuş olduğunu belirtti ve bir Amerikan savaş uçağı ya da bombardıman uçaklarının 21. yüzyılda bunu ilk defa yaptığını söyledi.

Pentagon sözcüsü Dana White, Kuzey Kore’nin silah programını ‘büyük tehdit’ olarak niteledi ve “bu görev Amerika’nın, Başkan’ın bütün tehditlere yenme konusunda birçok askeri seçeneğine sahip olduğunu net bir şekilde gösteren mesaj” dedi.

White, “Amerika’yı ve müttefiklerini bütün askeri güç ve imkanlarla korumaya hazırlıklıyız” ifadelerini de kullandı.

Kuzey Kore bu yıl içinde birçok defa füze denemesi gerçekleştirdi, füzelerden bazıları Japonya’nın üzerinden geçti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kuzey Kore’ye yönelik yaptırım kararları alsa da Pyongyang nükleer programından vezgeçmeyeceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG