Erişilebilirlik

Kuzey Kore'den Hidrojen Bombası Denemesi


Kuzey Kore'den Hidrojen Bomba Denemesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler’in nükleer silah programına yönelik yasağına rağmen termonükleer hidrojen bombası denemesini başarıyla tamamladığını duyurdu. Amerika, Japonya, Güney Kore ve Çin, Kuzey Kore’nin son nükleer denemesini kınayan açıklamalarda bulundu.

Kuzey Kore’nin son üç nükleer denemesini yaptığı Punggyeri’de kaydedilen 5,1 şiddetindeki deprem, bu sismik faaliyetin insan eliyle yapıldığının ilk işaretiydi.

Kuzey Kore devlet televizyonu sismik faaliyetten hemen sonra yaptığı özel yayında atom bombasından çok daha güçlü ve tahrip gücü çok daha yüksek olan hidrojen bombasının başarıyla patlatıldığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2013’teki üçüncü nükleer denemesinden sonra Kuzey Kore’nin yeni nükleer silah denemeleri yapmasını yasaklayan bir kararname çıkarmış ve çok sıkı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore’nin attığı bu kışkırtıcı adımın cezasız kalmayacağı sözü verdi. Çin ise Pyongyang Hükümeti’nin tutumuna karşı olduğunu bildirmekle yetindi.

Nükleer denemeyi kınayan ancak denemesi yapılan bombanın hidrojen bombası olup olmadığını söylemenin henüz erken olduğunu bildiren Amerika ise şimdilik itidalli bir tutum sergiliyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kuzey Kore’nin nükleer bomba denemesini ele almak üzere acilen toplanıyor. Amerika ve müttefiklerinin Kuzey Kore’ye yönelik daha sert yaptırım talebinde bulunması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG