Erişilebilirlik

Trump'tan Kuzey Kore'ye Sert Uyarı


Başkan Donald Trump, Kuzey Kore’nin Amerika’ya tehditlerini sürdürmesi halinde “dünyanın görmediği ateş ve öfkeyle karşılık göreceğini” söyledi.

Trump, New Jersey'deki golf kulübünde katıldığı uyuşturucu bağımlılığı konulu brifingde Kuzey Kore'ye sert uyarıda bulundu. Trump'ın uyarısı, Washington Post gazetesinin, Kuzey Kore’nin füzelerinin içine sığabilecek minyatür nükleer savaş başlığı ürettiğini öne sürdüğü haberinin ardından geldi.

İddiasını ABD’li istihbarat yetkililerinin gizli bir değerlendirmesine dayandıran gazete, Savunma İstihbarat Dairesi’nin geçen ay tamamladığı bir raporda Kuzey Kore’nin 60 kadar nükleer silaha sahip olduğunun tahmin edildiğini yazdı. Bağımsız uzmanlar ise bu sayının daha az olduğunu düşünüyor.

Kuzey Kore nükleer çalışmalarına yıllar önce başlasa da uzmanlar, ülkenin, kompakt bir savaş başlığı üretmesinin daha uzun zaman alacağı öngörüsünde bulunuyordu. Ancak Washington Post’un ele geçirdiği 28 Temmuz tarihli rapor, bu eşiğin aşıldığını gösteriyor.

Raporda, “İstihbarat uzmanları Kuzey Kore’nin balistik füzelerce taşınabilecek nükleer silah ürettiği sonucuna vardı. Buna kıtalar arası balistik füzeler de dahil” ifadeleri yer alıyor.

Savunma İstihbarat Dairesi ve Ulusal İstihbarat Başkanlığı ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Kuzey Kore’nin nükleer cephaneliğinin boyutu, istihbarat uzmanlarınca hep bilinmezliğini korudu. Pyongyang yönetimi bilindiği kadarıyla 2006’dan bu yana beş nükleer deneme gerçekleştirdi. Bunların sonuncusu 9 Eylül 2016’da yapıldı. Patlamayla ortaya çıkan 10 kilotonluk nükleer güç, ABD’nin 1945’te Hiroşima’ya attığı atom bombasının onda biri kapasitesindeydi.

Geçen yıl da Kuzey Kore devlet televizyonu, minyatür bir nükleer savaş başlığı olduğu söylenen bir aygıtın görüntülerini yayınlamış, Pyongyang yönetimi Eylül 2016’daki denemede bu küçük savaş başlığının kullanıldığını savunmuştu.

Washington Post’un iddiası bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG